Pentru compensațiile la facturi pe energie s-au alocat circa 2,19 miliarde de lei, în primele trei luni ale sezonului rece. Acestea au acoperit o parte din cheltuielile oamenilor pentru consumul de gaze naturale, energie termică și energie electrică. 

În luna decembrie, în cadrul programului de suport al populației „Ajutor la contor”, Guvernul a acordat compensații la energie în valoare de circa 703,3 milioane de lei, iar pentru luna ianuarie – aproximativ 634,3 milioane de lei.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în luna ianuarie curent 634 561 de familii au beneficiat de compensații la consumul de gaz, 237 435 de familii au primit compensații la facturile pentru energia termică, iar 394 686 de familii au primit compensații la energia electrică.

De asemenea, conform acelorași date, peste 77% din gospodării au un grad de vulnerabilitate foarte ridicat. Este vorba despre 587 653 de gospodării. La capitolul pondere ridicată de vulnerabilitate sunt înregistrate 96 811 gospodării, ceea ce constituie 12,77% din total. Gospodăriile cu vulnerabilitate medie sunt în proporție de 7,19% și au un număr de 54 540. În categoria de vulnerabilitate scăzută au intrat 13 685 de gospodării, adică 1,8% din total. Cei care nu sunt vulnerabili, adică 5 680 de gospodării sunt în proporție cea mai mica, de 0,75% din total.

Menționăm că toate compensațiile pentru energie au fost acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care este suplinit din bugetul de stat și din donațiile partenerilor internaționali și ale guvernelor altor state. Datele au fost elaborate cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în R. Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).