R. Moldova nu poate rezilia, în acest moment, contractul cu Gazprom, întrucât acesta asigură cu gaze naturale regiunea transnistreană. Ruperea contractului ar putea duce la o criză umanitară în acea regiune separatistă. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, într-un interviu pentru Agerpres.

Zilele trecute, Moldovagaz a reluat importurile de gaze din Rusia prin intermediul Gazprom. Întrebat dacă această decizie a fost în opoziție cu politica Guvernului de la Chișinău, Victor Parlicov a declarat că aceasta nu a fost coordonată cu Guvernul și nu a reprezentat interesele acestuia.

În mod normal, compania, mă rog ..., singură decide care e sursa, dar este un subiect sensibil politic şi am atenţionat compania în acest sens şi au revăzut decizia. Au revenit la achiziţionarea gazelor de la Energocom. Deocamdată nu consider că a fost o rea intenţie. Eu cred că a fost mai curând o greşeală şi o neînţelegere, o încercare de a evita nişte tensiuni, să spunem aşa, la nivel de întreprinderi, dar eu cred că sunt mult mai importante mesajele politice pe care noi le transmitem prietenilor noştri din Occident, pentru că asta ne-am asumat şi asta am făcut toată iarna. Am trecut-o practic fără gaze ruseşti pe malul drept şi nu înţeleg care ar fi fost necesitatea să revenim la achiziţionarea gazelor de la Gazprom pe sfârşit de sezon de încălzire” a declarat Parlicov.

Întrebat dacă ar putea solicita rezilierea contractului cu Gazprom, ministrul Energiei de la Chișinău a indicat că regiunea transnistreană primește doar gaze de la Gazprom și că nu există furnizori dispuși să livreze gaze acolo gratuit, așa cum face Gazprom în prezent.

Trebuie să înţelegem că Gazprom păstrează un rol, şi este un rol destul de important, în asigurarea cu gaze în special a regiunii din stânga Nistrului. Regiunea transnistreană, în acest moment, este alimentată cu gaze doar de la Gazprom şi nu ar fi nimeni gata, astăzi, să livreze gaz acolo, de facto gratuit, aşa cum o face Gazprom. Asta permite, pe de o parte, menţinerea unei stabilităţi sociale în stânga Nistrului, să nu ne pomenim acolo cu o criză de proporţii, inclusiv o criză umanitară, şi, pe de altă parte, asta influenţează indirect piaţa de energie electrică din Republica Moldova, pentru că cea mai mare parte a energiei electrice pe care o consumăm aici, în dreapta Nistrului, provine, este produsă la o centrală termică din regiunea transnistreană, din gazul livrat de facto gratuit. Asta ne permite să amortizăm sau să reducem, să avem un cost de energie, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru economie, ceva mai mic. Noi înţelegem că acest lucru nu poate dura la nesfârşit, dar să evităm sau să negăm faptul că Gazprom are un rol pe piaţa Republicii Moldova, mai curând de energie electrică, tot nu ar fi corect. Din cauza asta, în acest moment, nu se pune problema rezilierii contractului cu Gazprom” a notat Parlicov.

Ministrul Energiei a subliniat că, în trecut, pentru consumatorii din dreapta Nistrului s-a demonstrat că într-un timp scurt se poate renunța la gazul furnizat de Gazprom. Cu toate acestea, în regiunea transnistreană problema nu se limitează doar la furnizarea de energie și gaze, ci reprezintă și o problemă de securitate regională ce trebuie abordată.

Atunci când această problemă vom putea să o abordăm şi vom putea să o rezolvăm şi să îi reintegrăm în Republica Moldova, atunci şi rolul Gazprom de a întreţine aşa un fel de iluzie a independenţei în stânga Nistrului va dispărea. Întotdeauna căutăm variante altenrative pentru furnizarea de gaze şi nu pot anunţa ceva ca fapt împlinit, dar da ... Întotdeauna căutăm şi eu sunt absolut sigur că tot ceea ce se întâmplă pe piaţa regională demonstrează că există viaţă în Europa şi după gazul de la Gazprom” a precizat Parlicov.

Pe de altă parte, conform declarațiilor ministrului Energiei, România furnizează în prezent doar 3% din energia electrică consumată în R. Moldova. Majoritatea energiei electrice este furnizată de centrala de la Cuciurgan.

Cea mai mare parte a energiei electrice astăzi, pe malul drept, o consumăm provenind din centrala termo-electrică din regiunea transnistreană. Al doilea cel mai mare producător sunt sursele locale, centrale electrice cu termoficare, care asigură totodată şi sistemele de încălzire centralizată din cele mai mari oraşe, în cogenerare. Pe lângă asta, avem câte ceva din energia regenerabilă şi puţin, în jur de trei procente, de energie electrică pe care o achiziţionăm din România” a spus Parlicov.