Sectorul agroalimentar va fi aliniat la standardele europene și până la finele anului în curs autoritățile de la Chișinău vor transpune în legislația națională 70 de acte ale Uniunii Europene. Asigurările au fost date de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul audierilor publice organizate de Comisia politică externă și integrare europeană, în comun cu Comisia agricultură și industrie alimentară. Audierile au avut loc în contextul implementării Acordului de Asociere R.Moldova – Uniunea Europeană.

Vladimir Bolea a reiterat angajamentul de aliniere a sectorului agroalimentar la normele și standardele Uniunii Europene, specificând că pentru anul curent, au fost identificate 70 de regulamente și directive UE, 16 angajați din cadrul ministerului sunt antrenați în acest proces.

Dincolo de cele nouă recomandări ale Uniunii Europene, ne dorim să înregistrăm și mai multe progrese. De aceea, ne dorim ca toate ministerele să fie proactive și să rămână focusate pe atingerea obiectivului de integrare europeană”, a menționat președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman.

Pentru noi, este foarte important ca legislația să fie armonizată în termenii stabiliți”, a adăugat președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Alexandru Trubca.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a menționat realizările în procesul de implementare a legislației comunitare, amintind că în premieră, R.Moldova a fost listată pentru exportul în Uniunea Europeană a cărnii procesate de pasăre și a ouălor de consum.

Bolea a mai precizat că au fost transpuse peste 20 de regulamente și directive UE în domeniul sănătății și bunăstării animalelor, a identificării și trasabilității animalelor, pe segmentului medicamentelor de uz veterinar și a subproduselor de origine animală, care nu sunt destinate consumului uman.

Potrivit raportului prezentat, au mai fost înregistrate rezultate pertinente pe segmentul armonizării legislației prin simplificarea procedurilor interne și excluderea necesității de prezentare a certificatelor fitosanitare cu destinația UE, pentru unele produse.

La 4 martie 2022, Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ulterior, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. În acest context, Comisia Europeană a fost invitată să transmită Consiliului European un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul său din 17 iunie 2022, ca parte a pachetului periodic de extindere. Consiliul European va decide asupra etapelor următoare o dată ce vor fi îndeplinite toate condițiile.