Consiliul Asociației Forța Fermierilor (AFF) a avut astăzi o întrevedere cu prim-ministrul R.Moldova, Dorin Recean, în legătură cu agravarea situației în sectorul agrar din cauza prăbușirii prețurilor la materia primă, se arată în comunicatul AFF. Fermierii au primit asigurări că Legea privind rambursarea TVA va fi modificată în vederea extinderii categoriilor de beneficiari. În același timp, fermierii spun că nu au primit un răspuns pozitiv privind despăgubirile în legătură cu războiul din Ucraina, aplicate în state europene cum ar fi România, Polonia și Bulgaria. În context, AFF anunță că va monitoriza situația în domeniu.

Membrii Consiliului au atras atenția șefului executivului că de la ultima noastră întâlnirea situația în sectorul agrar s-a agravat în legătură cu prăbușirea cu peste 30 procente a prețurilor la materia primă agricolă , cum ar fi grâu, porumb, floarea soarelui. Acest lucru coroborat cu consecințele secetei, scumpiri exorbitante a inputurilor și creditelor agricole și întârzierea cu plata a subvențiilor pentru anul trecut a decapitalizat ramura agricolă până la nivelul critic. Foarte mulți fermieri nu dispun de resurse minimale pentru efectuarea lucrărilor agricole de primăvară, iar o bună parte de agricultori se pregătesc de faliment. Atmosfera în rândurile fermierilor este tensionată”, se arată în comunicatul AFF.

Fermierii au fost asigurați de autorități că vor primi ajutor sub formă de motorină din România, subiectul urmând a fi discutat în următoarele zile cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare. Aceștia au propus limitarea importului unor produse agricole, propunerea urmând a fi analizată de prim-ministru. Producătorii agricoli așteaptă ca Dorin Recean să faciliteze reeșalonarea creditelor agricole și recreditare a sectorului agrar.
Am primit promisiuni că în aprilie va fi modificată legea cu privire la rambursarea TVA către producătorii agricoli, astfel încăt să extindem numărul beneficiarilor acestui act legislativ și să majorăm sumele rambursate. Am convenit că de azi încolo subvențiile vor fi alocate preponderent fermierilor micro, mici și mijlocii”, menționează fermierii. 
Totodată, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, i-a informat că din cauza unor probleme interne, în următoarele trei luni agricultorilor nu le vor fi achitate datoriile la subvențiile pentru anul trecut, „ceea ce înrăutățește și mai mult situația la mai mulți agricultori”.
 
Asociația Forța Fermierilor declară că va monitoriza foarte atent în următoarele săptămâni situația în domeniul agricol în contextul „stării deplorabile de lucruri” și  va acționa ferm în interesele membrilor săi în cazul în care nu vor simți schimbări benefice.