Republica Moldova urmează a fi inclusă într-un proiect-pilot al Băncii Mondiale dedicat securității cibernetice în sectorul energetic. Despre aceasta a anunțat ministrul Energiei Victor Parlicov, după întrevederea pe care a avut-o cu o delegație de experți, aflați într-o vizită oficială în țara noastră.
Am discutat cu misiunea de experți aflată în Republica Moldova despre cum valorificăm acest suport în cadrul inițiativei „Centrul de integrare a datelor și inovare din domeniul energetic” (“Energy Data Integration & Innovation Hub”), lansate recent, și care ar putea fi domeniile de aplicare”, a precizat Parlicov.
Precum susține ministrul Energiei, drept obiective ale acestei inițiative sunt evaluarea situației la zi privind asigurarea securității cibernetice la întreprinderi din sectorul energetic și prevenirea atacurilor cibernetice care ar afecta buna funcționare a sistemului și consumatorii R. Moldova.
Am solicitat ca în evaluare să fie vizate întreprinderi-cheie din sector. Vrem să ne asigurăm că datele transmise sunt sigure, mai ales că noile tehnologii au și început a fi aplicate”, a subliniat Victor Parlicov. 
Totodată, demnitarul a menționat că Banca Mondială oferă suport R. Moldova pentru asigurarea securității energetice prin construcția liniei de tensiune înaltă 400 kV Vulcănești-Chișinău și pentru îmbunătățirea eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău. Iar recent a anunțat că își propune să lanseze un proiect nou de amploare în domeniul eficienței energetice.