Gazprom a emis un comunicat cu referire la negocierile purtate ieri cu delegația R.Moldova în chestiunea gazelor, dar nu anunță nimic despre rezultatele negocierilor.

„La Sankt-Peterburg a avut loc o întâlnire a președintelui companiei Gazprom Alexei Miller cu vicepremierul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, precum și cu președinteleui SA Moldovagaz, Vadim Ceban. Părțile au continuat negocierile cu privire la condițiile din noul contract de livrare a gazelor rusești în Republica Moldova, dar și au discutat despre unele subiecte de conlucrare între Gazprom și Moldovagaz”, se arată în comunciatul Gazprom.

Potrivit aceluiași comunicat, în 2020 Gazprom a livrat în Moldova 3,05 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 5,5% mai mult decât în 2019, când au fost livrate 2,89 miliarde metri cubi de gaze.

Totodată se menționează că Moldovagaz este o societate pe acțiuni moldo-rusă, creată de către Gazprom, Guvernul Republicii Moldova și așa-zisul minister al industriei din regiunea transnistreană.

Pe 30 septembrie 2021, Gazprom și Moldovagaz au semnat un document de prelungire pentru o lună a contractului existent cu privire la livrarea gazelor naturale rusești către consumatorii din Moldova, dar volumele sunt insuficiente, iar preţul este de peste 790 de dolari pentru o mie de metri cubi, de cinci ori mai mare decât era în prima jumătate a anului.