O veche zicală din lumea teatrului spune că dacă la începutul spectacolului vezi o armă agățată pe un perete atunci până la sfârșitul piesei din ea neapărat se va trage. Este cam tot ce trebuie să știți despre Transnistria.

Săptămâna trecută lucruri stranii de tot s-au întâmplat în Transnistria: o serie de „acte teroriste” și o tensionare bruscă a situației. Ce pot însemna exploziile la Tiraspol? Hai să nu afirmăm una sau alta gratuit, și să pornim doar de la ceea ce cunoaștem, iar de cunoscut nu cunoaștem mare lucru în afară de faptul că aceste „explozii” au avut loc. În realitate, cunoaștem și mai puțin: doar faptul că ni s-a comunicat că aceste explozii au avut loc. Tirul cu lansatorul de grenade asupra sediului „MGB” pare totuși destul de realist. Ni s-au prezentat până și tuburile folosite, ceea ce a permis identificarea lansatorului, iar acesta nu este, oficial, în dotarea armatelor nici a moldovenilor, nici a ucrainenilor... Mai târziu a fost publicat și un filmuleț în care se vede cum trei indivizi ies dintr-o mașină și efectuează „actul terorist”... Indivizii nu seamănă deloc a fi diversioniști profesioniști, iar felul în care mânuiesc ei armele (de mirare cum de nu s-au omorât inde ei) denotă că nici pregătire militară nu prea au.

Nu putem ști cu certitudine, dar vom constata o activizare simultană atât a oficialilor cât și a propagandiștilor kremliniști. După cum zice chiar unul din ei: „Coincidență? Nu cred!”. „Запад готов к уничтожению Молдавии”, titrează RIA-Novosti pe 26 aprilie. Iar când Occidentul dorește să distrugă ceva, misiunea sfintei rusie e să se opună și să mai „elibereze” pe careva, ca la Mariupol, Bucea, Irpeni, Borodeanka, ș.a.m.d., nu-i așa?

Nici Găgăuzia nu rămâne în urmă, anunțând că ei nu vor să accepte legea privind interzicerea simbolicii militariste adoptate la Chișinău.

În contextul provocărilor de la Tiraspol vom menționa și o altă „coincidență”: rușii au distrus podul de la Zatoca (e drept că s-au cam chinuit și au cheltuit câteva rachete, dar până la urmă l-au distrus).

În chiar ziua „atentatelor” au fost filmate cozi la punctele de trecere spre... Republica Moldova! Explicațiile bâlbâite ale autorităților (că chipurile erau sărbători, că au fost introduse măsuri suplimentare de control) au fost spulberate a doua zi: cozile nu au diminuat. Se pare că cetățenii Transnistriei nu prea vor „eliberați”! Mai mult ca atât, ei nu vor să lupte pentru „lumea rusă”! Să nu uităm acest detaliu.

Vom vedea cum vor evolua lucrurile. Am intrat într-o zonă de turbulență sporită și riscurile sunt foarte mari, cel puțin până pe 9 mai. Reacția ucrainenilor care au declarat că nu vor ezita să riposteze oricăror mișcări ostile din Transnistria, dar și un video care ar fi arătat deplasări de trupe americane spre frontiera cu Republica Moldova (chiar dacă acest video pare un fake), se pare că au contribuit mult la „calmarea spiritelor”. Dar... Cine să-i înțeleagă?... Tătuca din buncăr vrea victorii!

Președintele MD ne anunță că cică vom finanța armata națională. Să presupunem că „se găsesc” bani și pentru asta. Dar vor fi bani aruncați aiurea în vânt. O armată modernă ne va costa excesiv de scump și chiar dacă am reuși s-o "creăm", e absolut steril, nu facem nimic împotriva unui agresor potențial. Ucraina e o țară de 44 mln de oameni, cu un teritoriu imens. Sper că urmăriți „evenimentele”... Când ești mic nu ai altă soluție decât să te pui cu cineva „mare” dacă dorești securitate.

De ani de zile repet: re-Unirea nu este un moft „naționalist”, este o condiție vitală de supraviețuire în contextul de astăzi. Anume încăpățânarea irațională (iată aici am putea adăuga și „șovinistă”, „naționalistă”, „suveranistă”, „moldovenistă”, etc) a celor care se opun re-Unirii, ne-a adus în pragul unei catastrofe...

Să ne păzească Dumnezeu!...

Și păzește-i, Doamne, pe ucraineni, căci ei ne păzesc pe noi.