100 de zile de când a fost invadat statul vecin, Ucraina. Zeci de mii de victime doar printre civili… Nimeni nu poate calcula un număr nici măcar aproximativ…. Din Mariupol vin mesaje care spun că putoarea pestilențială a cadavrelor în descompunere nu dispare…

Pe 1 iunie a fost cică Ziua internațională a copiilor. Pentru acea zi statistica oficială numără 243 de copii omorâți, 140 copii dispăruți (nu se cunoaște nimic despre soarta lor), 446 copii au fost răniți. Se comunică cifre de zeci, dacă nu sute de mii de copii răpiți și deportați în Rusia.

Săptămâna trecută două noutăți care au venit din Republica Moldova mi-au atras atenția în mod particular: o mutare la SIS și o modificare a legii privind combaterea dezinformării.

În locul lui Alexandr Esaulenco a fost numit Alexandru Musteață. Pentru moment putem doar afirma că uneori un „u” poate face diferența. Profilul lui Musteață de pe FB nu este actualizat de mult timp, dar vom menționa că una din ultimile postări a fost un mesaj de solidaritate cu Ucraina postat pe 26 februarie. Sper că SIS de acum înainte va începe să-și execute misiunea, adică să se ocupe de securitatea statului și nu de „lupta cu corupția”.

Legea privind combaterea dezinformării pare una bună la prima vedere, dar nu sunt nici pe aproape sigur că va fi cu adevărat funcțională. Vom trăi și vom vedea.

Pentru moment urmărim atent dacă va funcționa legea cu interzicerea simbolurilor militariste. Cică doar pe urma zilei de 9 mai poliția a aplicat amenzi în valoare de 600 de mii de lei. Sper că vor fi încasate cât mai grabnic la buget și că vom fi capabili să evaluăm ce e mai greu la cântar: simbolurile putiniste sau banii!

În rest, nimic nou: prețurile cresc și, dacă e s-o credem pe Gavriliță, ele cresc fiindcă toată lumea așteaptă ca aceste prețuri să crească. Simplu şi evident, nu?... Moldova continua să fie membră a CSI, continuă să cumpere gaze de la Gazprom și afirmă că vrea în Europa, dar nu „pe scurtătură” adică vrea, dar nu chiar vrea.

Cam așa precum a vrut toți acești 30 de ani.