163 de zile de când în țara vecină e război. Război groaznic, nemilos, sângeros și crud. În dimineața lui 5 august autoritățile ucrainene au anunțat că au fost identificați 359 de copii omorâți. Peste 700 – răniți. Sunt cifre minimaliste, numărul victimilor, doar printre copii, fiind mult mai mare. Săptămâna trecută zbirii putiniști au omorât câteva zeci (s-au anunțat inițial 53 de victime) de prizonieri de război ucraineni. Astăzi se poate afirma cu suficientă certitidune (ținând cont de faptul că afirmații respective au fost făcute de casele mari, care se respectă suficent pentru a nu minți) că lagărul cu prizonieri a fost explodat din interior. Despre tirurile de artilerie și atacurile cu rechete necontenite asupra orașelor ucrainene nici nu vom mai pomeni, atât de frecvente sunt...

Iată în aceste condiții încep a apărea voci cel puțin stranii care promovează insistent o agendă putinistă. A ieșit cu o declarație vândutul ex-cancelar al Germaniei, Shroeder. Amnesty International scoate un articol stratosferic în care acuză armata ucraineană că ar încălca „regulile de război”... Ambasada Rusiei din marea Britanie a și postat pe rețele un screenshot cu articolul respectiv. Întrebări față de această organizație sunt și sunt multe. Voi spune doar atât: există un singur lucru care nu poate fi recuperat dacă-l pierzi – reputația. Cu atât mai mult că Amnesty International nu este la prima „gafă” de acest gen.

Să revenim însă la Republica Moldova:

Nu voi exagera dacă vă voi spune că cea mai mare noutate a săptămânii a fost... ploaia! A plouat și acest lucru nu a putut să nu bucure.

GAZ DE AUR ANRE a anunțat noul tarif la gaze. În august moldovenii vor achita 23 de lei pentru un mentru cub. E timpul, domnilor, să trecem la tizic. Deși... nici vaci nu mai sunt.

DODON LA DOMICILIU. ACUM ȘI ÎN AREST În sfârșit, „arestatului” la domiciuliu, Dodon, i s-a interzis să mai vorbească cu oameni din exterior. Dar pentru asta a fost nevoie ca el să dea interviuri pe la posturile centrale de televiziune rusești... La pârnaie stă și cumnatul lui Dodon, un oarecare Merineanu. Tauber continuă să stea în izolator. Bătrâncea, care nu a declarat 700.000 de lei, se plimbă în libertate. Iar cea care a rupt jack-potul e bașcanul Găgăuziei: ea va face parte, pentru nu știu care merite deosebite (probabil pentru că s-a opus introducerii noțiunii de „integrare europeană” în Constituție, sau pentru susținerea proiectului de federalizare a Republicii Moldova?) dintr-un nu știu care comisariat guvernamental (să am iertare, nici nu vreau să-i mai caut numele exact) pentru... Integrare europeană!

BOMBELE ALERTEAZĂ Au continuat și săptămâna trecută alertele cu bombe... SIS nu ne comunică nimic nou.

ARMATA RUSIEI RECRUTEAZĂ! Rise.md în doar o oră a găsit numele și identificat cine sunt recrutorii armatei Rusiei care înrolează cetățeni ai Republicii Moldova pentru a-i duce la război în Ucraina. SIS nu poate să-i prindă.

AIC NU TREBUIE DAT RUȘILOR! O veste relativ bună ne-a venit de la Stockholm. Prin cererea depusă la tribunalul de arbitraj, Komaksavia Airport Invest Ltd a solicitat obligarea Republicii Moldova să permită continuarea executării contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișînău” și a terenului aferent acestora. La fel, compania a solicitat ca Republica Moldova să-i plătească o despăgubire de 883,7 milioane euro pentru exproprierea pretinsei investiții în legătură cu contractul de concesiune. Cererea le-a fost respinsă! Să vedem ce va fi mai departe.

Cam atât. Să ne păzească Dumnezeu, fraților. Poate El poate... SIS nu poate.