De 220 zile armata putinistă omoară, distruge, violează, pârjolește țara vecină, Ucraina...

Greu de închipuit crime mai josnice, dar putiniștii persistă. Săptămâna trecută a fost bombardată o coloană de mașini civile care încercau să treacă din partea ucraineană spre partea controlată de ruși. Există puține puncte de trecere, iar pentru a traversa linia de departajare, mașinile civile sunt obligate să se adune într-un loc pentru a trece toate launloc. E o practică care funcționează de câteva luni deja.

Toți știau despre asta. Și armata rusă știa totul despre caravană... Cu toate acestea coloana de mașini, care staționa lângă punctul de trecere a fost bombardată cu rachete antiaeriene modificate de tip S300. 30 de civili morți, 88 de răniți... Vocabularul uman nu are suficiente cuvinte pentru a califica asemenea crime.

Pe câmpul de luptă armata ucraineană înaintează încet, dar sigur. Unități impotante rusești (se vorbește de 1500 - 2000 de militari) au fost încercuite la Liman. Ceva îmi spune (Ilovaisk, Mariupol) că ucrainenii s-ar putea să nu-i lase pe ruși să iasă.

Disperarea și impotența militară au împins regimul putinist spre cea mai mare nebuinie posibilă: au anunțat anexarea teritoriilor ocupate! În timp ce sute de militarui ruși sunt literalmente nimiciți de către armata ucraineană, la Moscova se serbează cu mult fast anexiunea noilor teritorii, iar nebuni de genul unui oarecare Ohlobâstin fac spume la gură chemând rușii la război...

Drept răspuns, Ucraina a anunțat că a depus cerere de adeziune imediată la NATO. Și în Moldova, oare ce se mai întâmpla? Adevărul e că nu mai are nicio importanță, dar absolut niciuna!

Vom explica mai târziu din ce cauză anume, nu înainte de o mică paranteză: absolut întâmplator am dat săptămâna trecută peste un mic video în care un clovn, un nenorocit și la chip și la vorbă, făcea spume la gură (și acesta) și gesticula ca o moară dezmembrată chemând lumea la proteste.

Protagonistul din imagine era prezentat drept un oarecare „Ilan Şor”, chiar dacă noi nu putem afirma acest lucru cu certitudine. Inițial, și oarecum firesc, m-am întrebat cum e oare posibil ca cineva în această "țară" să reacționeze la asemenea „spectacol”, dar... După ce am văzut cine anume vine în centrul Chișinăului, parcă a devenit totul mai clar. Și când te gândești că aceste pseudo-proteste pot fi oprite foarte simplu: tai finanțarea și a doua zi nu rămâne nimeni în piață!

Dar după cum ziceam mai sus toate astea nu mai au nici cea mai mică importanță. Anunțând anexiunea teritoriilor ocupate în Ucraina, putin a anulat semnificația oricărui protest sau chiar a oricărei lupte politice în Republica Moldova. Mai mult decât atât: Rusia a anulat orice formă de separatism din RM (și nu doar din RM, la o adică). Chiar dacă Şor, Dodon, Voronin sau cine-o mai fi acolo răstoarnă (în orice fel posibil sau imposibil) guvernarea de la Chișinău, acest lucru nu înseamnă absolut nimic! Acei care vor decide de soarta acestui teritoriu vor fi ucrainenii.

Cum anume și ce vor decide ei nu putem ști cu siguranță, dar un singur lucru o pot afirma fără ezitări: Ucraina va extirpa orice formă de putinism sau pan-slavism atât de la ei din țară, cât și din imediata vecinătate. Și mă tem că nu vor întreba de nimeni nimic..