De 269 de zile țara vecină e trecută prin foc și pârjol de către hoardele putiniste… Pe 15 noiembrie rusia a lansat cel mai masiv atac cu rachete asupra Ucrainei. Peste 90 (!) de rachete au fost năpustite asupra instalațiilor de infrastructură energetică. Nu este o noutate: de obicei, când armata barbară putinistă suferă o înfrângere militară, ea lovește civilii.

De această dată au avut de suferit și polonezii. În ziua lui 15 noiembrie, atunci când apărarea antiaeriană ucraineană încerca disperat să doboare proiectilele inamice, rachete au căzut la 7 kilometri de frontiera cu Ucraina. Din nefericire, au decedat doi fermieri... Nu cred că vom afla degrabă ce anume s-a întâmplat. Versiunea oficială spune că a fost o rachetă S-300 lansată de ucraineni pentru a intercepta o rachetă rusească și care ar fi ratat ținta. Din cauza unei deficiențe tehnice dispozitivul de autodistrugere nu a funcționat. Și firesc: racheta e veche, produsă încă în URSS. Putem avea dubii referitor la această versiune măcar și din simplul motiv că în primele ore polonezii vorbeau despre două rachete, una din ele dispărând foarte rapid din discursul oficial, iar ucrainenilor abia peste două zile li s-a promis accesul la toate elementele dosarului de investigație (nu și participarea la anchetă). E o situație destul de delicată, căci Polonia nu ți-e Moldova, peste care tot a căzut o rachetă, dar la toţi li-e absolut în cot. E, cum n-ai da, o țară NATO...

Însă toată această discuție e secundară. Important este că au murit din nou oameni și că eforturile tuturor de a „încuia” războiul în Ucraina fără a depune eforturi decisive pentru a-l opri (iar acest război nu poate fi oprit decât prin retragerea lui putin din Ucraina sau înfrângerea militară a armatei putiniste) nu sunt decât niște aiureli idealiste de funcționar de birou. Din păcate, legile războiului sunt altele. Există unele cărări pe care, dacă le apuci, nu mai poți face cale întoarsă.

Ucraina a publicat cifre macabre: conform datelor oficiale, apărute pe 18 noiembrie, de la începutul invaziei masive au fost omorâți 433 de copii... Alți 837 au fost răniți...

Actualmente, cel puțin 40% din sistemul energetic ucrainean e distrus. Fără electricitate rămân aproximativ 10 milioane de oameni...

Dar să revenim la ale noastre: Republica Moldova nu are nevoie de „ajutor” din exterior pentru a pune pe brânci sistemul energetic. Noi avem, de 30 de ani, guverne și agenții de stat care sunt uneori mai dăunătoare decât bombele (Doamne, iartă-mă, că nu ar trebui să zic asta...)!

SILOVOI PIZDEŢ Pe 11 noiembrie un accident major a dus la oprirea avariată a blocului energetic nr. 3 de la Termoelectrica Chișinău cu o capacitate de 18 MW! Dar crima nu-i asta: accidente se mai întâmplă. Pentru a înțelege că cineva ar trebui să plătească nu doar cu funcția, ci poate și cu câțiva ani de libertate pentru acest incident ar trebui să ne întoarcem la evenimentele din această primăvară – vară.

Anume blocul 3 a fost chipurile „reparat” astă vară de către o companie, Horus SRL, care nu este altceva decât masca legală a unei companii rusești, Silovîie Mashiny, care companie a fost inclusă printre primele în listele sancțiunilor internaționale. Silovîie Mashiny ar fi câștigat un tender în fața a două alte companii: Turboenergy Power SRL din România (!) și Harkov Energoremont Holding din Ucraina. Pot să mă tai și-n patru, dar nu mă duce capul cum se poate întâmpla una ca asta, iar acei care au luat decizia respectivă să mai fie în libertate în contextul actual! Comentariile sunt de prisos, sper.

TELEGRAM VAM! Un alt subiect se impune a fi discutat, chiar dacă nu am v-o dorință şi nu gasesc v-un interes. Dar subiectul există și el nu poate fi ocultat. De mai bine de o săptămână spațiul public vuiește din cauza unei presupuse scurgeri (e la modă alt termen: leaks) provenite din chaturile personale Telegram ale unor înalți funcționari de stat. Cică sunt dezvăluiri compromițătoare. Baliverne! Nimic din ce se poate de citit acolo nu este nou sau surprinzător nici din punctul de vedere al conținutului, nici al formei, nici al stilului. Mai mult decât atât, nu putem ști nici barem dacă toate cele prezentate sunt veridice. Dar astea sunt secundare, poate chiar terțiare. Un alt lucru este important de menționat aici: Telegram este o unealtă rusească creată în 2013 de către frații Nikolai și Pavel Durov, aceiași care au creat V-Kontakte. La drept vorbind, nu contează absolut deloc care este povestea celor doi frați, ce imagine au sau legendă li s-a creat, ei și oricare alte detalii. Aici e o chestie de igienă: ca spălatul pe mâini, care nu te apară de nimic în particular, dar vrăjmaș mai diminuează din riscuri. Apropo, vă mai aduceți aminte de antivirusul de la Kasperski Lab? Păi să știți că din 25 martie e pe lista neagră în SUA. Din motive de securitate informațională. Așa că, dragii mei utilizatori de yandex, mail.ru și alte nebunii (e halucinant câtă lume mai folosește servicii și hostinguri ruseşti, inclusiv instituții sau înalți demnitari de stat!), să nu vă mirați prea tare când discuția pe care o purtați în chaturi ultra-private cu amanta sau amantul despre culoarea horboțicăi la chiloței va ajunge în spațiul public!

Cam atât pentru azi.

P.S.: Se pare că în Moldova a căzut prima zăpadă... Ce lungă este iarna noastră, ce lungă...