În noua mea carte de proză, ORA CINCI ȘI ȘAPTE MINUTE, apărută zilele astea la  Editura Humanitas din București, profesorul favorit din liceu al lui Alexandru se   dovedește a fi turnătorul bunicului său, deportat în Siberia. 

Bunicul îi va mărturisi asta când nepotul va termina facultatea, rugându-l însă să nu povestească nimănui despre asta cât timp va trăi delatorul său. Nepotul își va ține făgăduiala. Odată cu moartea informatorului însă nimic nu-l va mai opri pe Alexandru să scrie o proză despre șocul pe care l-a trăit când a aflat că cel mai drag profesor al său din liceu- profesorul de istorie- l-a turnat la securitate pe bunicul său, crezând că această dezvăluire a sa nu mai are cui să-i facă vreun rău. 

Mărturisirea sa va provoca însă o adevărată furtună, determinând-o pe soția profesorului său preferat să-și pună capăt zilelor. Oare mai are sens să mai spunem adevărul, dacă acesta ucide vieți nevinovate? Iată doar una dintre întrebările pe care și-o pune unul dintre personaje în proza cu care se deschide cartea. 

O carte în care Alexandru, la o vârstă foarte fragedă, își va pierde tatăl, ucis de soldații ruși pe o stradă din Tiraspol în timpul războiului ruso-moldovenesc din 1992, când acesta îi ducea un plic lui Ilie Ilașcu. Crescut fără tată, doar de bunic și de mama sa, Alexandru vede doar în fotbal singura posibilitate ca să nu ajungă și el, la fel ca și colegii săi, rob pe plantațiile de tutun de pe dealurile din Flutura sau din Italia. 

Fotbalul însă e un sport foarte dur și foarte violent. Pentru a obține performanțele la care visează cu toții, antrenorul va scoate și untul din ei. Antrenamentele sunt epuizante, și durează din zorii zilei și până seara târziu. Se pregătesc pentru o mare competiție națională la care urmează să sosească impresari de la marile cluburi de fotbal din regiune. Asta este și singura lor șansă de a-și schimba viața și de-a pleca din satele sau orășelele în care s-au născut.  

Cel mai bun fotbalist din echipa lor însă va muri în urma acestor antrenamente istovitoare. Nerealizându-se ca fotbalist, Alexandru va deveni jurnalist și scriitor.  

Toate întâmplările pe care acesta le trăiește se întâmplă în zilele de dinainte de război. Tot ce se petrece în jur însă prevestește războiul din Ucraina. La care va merge și Alexandru luptând de partea ucrainenilor, pentru a scăpa de FSB-iștii din Tiraspol, care voiau să-l pună să lucreze pentru ei. Mai toate personajele din ORA CINCI ȘI ȘAPTE MINUTE sunt puse în fața unei alegeri. O alegere în urma căreia viața lor se va schimba în bine sau în rău. Toată viața lui Alexandru sau a celorlalte personaje din carte este este un corolar al alegerilor pe care le-au făcut de-a lungul timpului. 

Ei trăiesc la o răspântie. Ei trăiesc pe vreme de război și de alegerile pe care ei le fac depinde nu doar soarta lor, ci și soarta oamenilor din jurul lor. Am putea spune că ORA CINCI ȘI ȘAPTE MINUTE este  cartea marilor alegeri pe care le luăm doar o singură dată în viață.