Când am aflat că instanța moldovenească l-a impus pe Alexand Kudașev să plătească amenda de 25000 de lei, pentru a nu fi extrădat organelor de justiție din Federația Rusă, m-am întrebat pentru cine lucrează judecătorii chișinăuieni. Aparent, parcă nu ai avea ce să le reproșezi. Alexandr Kudașev a fost pedepsit pentru un graffitti făcut pe poarta unei ambasade străine și, parcă, înclini să le dai dreptate. Nu se permite să faci graffitti pe porțile și gardurile unei ambasade străine. Fapta sa a fost taxată ca un act de huliganism.

Dar oare e chiar un act de huliganism?

Dacă stăm să analizăm la rece graffitti-ul lui Alexandr Kudașev ar trebui să ne oprim asupra semnificațiilor textului inscripționat de cetățeanul rus pe poarta ambasadei țării sale, căci Alexandr Kudașev este cetățean rus. Or, textul zgâriat de acesta pe poarta ambasadei țării sale ne spune că PUTIN ESTE UCIGAȘ. Întrebarea noastră este pentru ce a fost amendat Alexandr Kudașev: pentru un
graaffitti făcut pe porțile unei ambasade străine sau pentru textul din acel graffittti?

Dacă judecătorii moldoveni l-au amendat pentru text înseamnă că ei au altă părere decât opozantul rus. Reiese că ei cred că Putin nu este un ucigaș. Și asta ne-ar putea duce la gândul că ei îl susțin pe Putin și agresiunea rusă în Ucraina. Dacă lucrurile nu stau așa însă, de ce i-au dat o amendă atât de mare și de ce l-au amenințat că-l vor extrăda în Federația Rusă dacă n-o plătește?

Amendându-l pe Alexandr Kudașev, judecătorii moldoveni ne-au băgat în ceață, fiindcă eu, unul, nu știu cum să interpretez fapta lor: ca un gest de susținere a lui Putin și a războiului purtat de acesta în Ucraina sau ca o dovadă că justiția moldovenească își face treaba ( atunci de ce nu și-o face și în cazul lui Iurie Roșca, bunăoară?).

Dacă Alexandr Kudașev ar fi scris pe poarta ambasadei ruse un text oarecare, să zicem, că unii oameni sunt lași, fapta lui ar fi putut fi calificată ca fapta unui golan. El însă nu a scris un text oarecare. El nu a scris că unii oameni sunt lași. El a scris negru pe alb că Putin este ucigaș. Vedeți diferența?

Textul lui exprimă poziția sa față de Putin și de războiul dus de acesta în Ucraina. Putin este ucigaș, a scris el, chiar de aniversarea lui Putin, când acesta își sărbătorea ziua, mărturisindu-și atitudinea față de agresiunea rusă în Ucraina și disociindu-se de conducătorul țării sale.

Acțiunea lui Alexandr Kudașev este una politică. Deci n-au dreptate judecătorii moldoveni.

Fiind o acțiune politică, judecătorii moldoveni ar fi făcut mai bine s-o judece ca atare, dar atunci ar fi trebuit să spună clar dacă – scuzați-mi cacofonia- condamnă sau nu războiul dus de Putin în Ucraina. Așa, ne lasă impresia că-l susțin.

Mă întreb cu groază, oare chiar îl vor extrăda Federației Ruse dacă Alexandr Kudașev nu-și va plăti amenda?

Toate țările din jur au recunoscut că Rusia este un stat terorist și numai judecătorii moldoveni te amendează pentru asta. Atunci volens-nolens te întrebi:​

Cu cine suntem noi: cu Putin sau cu Ucraina?

Pe cine susținem?

Susținem un ucigaș?