451 de zile au trecut de când hoardele putiniste au invadat Ucarina... Lupte crâncene se duc la Bahmut. Rușii anunță că au avansat în interiorul orășelului, ucrainenii avansează pe ambele flancuri și au reușit să securizeze (chiar dacă totul e relativ) puțin drumurile de acces... Orașul, de fapt, nu mai există decât toponimic. Totul a fost distrus. La fel precum au fost anterior distruse alte zeci de orașe... Lupte crâncene se duc și la Avdeevka cu Mar’inka, nume toponimice și acestea...

Săptămâna trecută rușii au lansat numeroase atacuri cu rachete asupra orașelor ucrainene... Au fost folosite inclusiv rachete „supersonice” de tip „Kinjal”, care au atacat Kievul. Multlăudatele rachete au fost doborâte de sistemul de apărare antiaeriană „Patriot”. Din rusia au venit știri precum că inginerii rachetelor „Kinjal”, mândria lui putler, au fost arestați.

Despre Republica Moldova nu prea știu ce să vă spun. Toți se pregătesc de marele eveniment de mâine, 21 mai. Cetățenii Republicii Moldova sunt chemați în PMAN ca să demonstreze lumii întregi că acei care-și doresc aderarea la UE sunt mai numeroși decât cei care sărbătoresc 9 mai.

La celelalte capitole, enumerate mai jos,

1. Interzicerea tuturor mass-media finanțate de Kremlin
2. Limba română și doar limba română
3. Interzicerea Mitropoliei Moldovei
4. Ieșirea din toate structurile CSI
5. Desovietizarea Republicii Moldova
6. Interconecterea energetică cu spațiul european

noutăți au fost puține...

Președintele Parlamentului a anunțat că RM va ieși din Comisia Parlamentară a CSI, iar Guvernul a denunțat două acorduri, care urmează a fi votate și de Parlament. Autorităţile mai anunţă că, în scurt timp, vor fi denunţate alte nouă acorduri cu CSI. Decizii care, la rândul lor, vor trebui votate în Parlament.

De asemenea Dorin Recean a declarat că RM nu mai depinde în exclusivitate de gazele rusești.

Săptămâna trecută, însă, am dat de un filmuleț pe rețelele de socializare de la un miting post-electoral din Găgăuzia. Dar nu conținutul lui mă interesează aici, pe care lesne îl putem intui, ci... autorii și difuzorii acestui reportaj! Fiți atenți: Semnat „SPUTNIK”!

Semnul de exclamație e un eufemism în cazul nostru, căci agenția respectivă este oficial interzisă în Republica Moldova. Din câte văd toți: interzisă și nu prea. Cel puțin videouri publică.

Cam atât.

Bănuiesc că vă interesează ce cred despre ziua de 21 mai. Daca aș fi fost la Chișinău m-aș fi dus. Iar mai multe detalii la subiect: săptămâna viitoare. Cu datele prezenței la mână.