Şefa Centrului ucrainean pentru libertăţi civile, care se află printre cei trei co-laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace, a cerut vineri crearea unui tribunal pentru judecarea preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Este necesar să fie creat un tribunal internaţional şi să fie aduşi în faţa justiţiei Putin, (preşedintele belarus Aleksandr) Lukaşenko şi alţi criminali de război", a declarat Oleksandra Matviciuk pe contul ei de Facebook.

"ONU şi statele participante trebuie să rezolve problema 'prăpastiei responsabilităţilor' şi să ofere o şansă justiţiei şi sutelor de mii de victime ale crimelor de război. Fără acest lucru, o pace durabilă în regiunea noastră este imposibilă", a explicat ea.

Potrivit ei, "Rusia ar trebui să fie expulzată din Consiliul de Securitate al ONU pentru încălcarea sistematică a cartei Naţiunilor Unite".

Potrivit site-ului de internet al ONG-ului, "Iniţiativa mondială - Să rupem cercul vicios al impunităţii Rusiei pentru crimele sale de război" a fost creată drept răspuns la "agresiunea de mare anvergură a Federaţiei Ruse în februarie 2022".

De la începutul invaziei asupra Ucrainei pe 24 februarie, "documentăm crimele de război ale militarilor ruşi în Ucraina în toată ţara", a explicat la sediul de la Kiev al ONG-ului Anna Truşova, responsabilă de comunicare.

"Poporul ucrainean este astăzi principalul artizan al păcii, în care trebuie să trăim fără agresiune", a reacţionat la rândul său pe Telegram şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak.

Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit în comun militantului belarus Ales Beliaţki, încarcerat în ţara sa, ONG-ului rus Memorial - vizat de un ordin de dizolvare al autorităţilor ruse - şi Centrului ucrainean pentru libertăţi civile.

"Comitetul Nobel are o înţelegere interesantă a 'păcii' şi reprezentanţii a două ţări care au agresat o a treia primesc împreună premiul Nobel", a comentat pe Twitter consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak. "Organizaţiile rusă şi belarusă nu au putut organiza o rezistenţă la război", a estimat el.

Organizaţia rusă Memorial şi apărătorul drepturilor omului belarus Ales Beliaţki sunt victime ale represiunii în ţările lor, notează AFP. Belarus şi-a pus la dispoziţie teritoriul pentru ca trupele ruseşti să invadeze Ucraina.