Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, nu a putut participa la reuniunea oficială de la București, din cadrul Comisiei Ucraina-NATO, din cauza veto-ului impus de Ungaria. Kuleba va participa doar la o întrunire avută într-un format separat, informează publicația ucraineană „European Truth”, scrie DIGI 24.

Unul dintre subiectele principale ale reuniunii de la București a miniștrilor de externe din țările NATO îl reprezintă sprijinul suplimentar pe care țările Alianței Nord-Atlantice urmează a-l acorda Ucrainei în războiul cu Rusia.

Dmitro Kuleba a fost nevoit să se întâlnească cu miniștrii de externe ai NATO în cadrul unei „cine separate”, după ce Ungaria s-a opus participării oficialului ucrainean la sesiunea oficială, conform publicației citate.

Ministerul ucrainean de Externe a explicat situația prin „necesitatea găsirii unui format special, pentru a depăși obstacolul provocat de veto-ul maghiar”. De asemenea, Kuleba va avea la Bucureti discuții cu miniștrii NATO în cadrul unei întâlniri separate, special organizate de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ungaria a blocat, practic, din 2017 orice reuniune a Comisiei Ucraina-NATO la care participă oficiali cu rang mai înalt decât cel al ambasadorilor. Acesta este motivul pentru care Stoltenberg organizează o întâlnire separată a miniștrilor de externe ai țărilor Alianței cu ministrul ucrainean de externe.