Misteriosul balon care a fost descoperit pe cerul Statelor Unite în această săptămână este doar un „dispozitiv civil”, care a fost deviat de la ruta sa planificată, susțin autoritățile chineze, în prima reacție a guvernului de la Beijing după ce balonul a creat un incident diplomatic între Statele Unite și China, relatează Digi24.

Într-un comunicat, vineri, diplomația chineză a transmis că balonul este folosit, „în principal, pentru cercetări meteorologice”. Guvernul chinez mai spune că „regretă intrarea neintenționată” a balonului în spațiul aerian american. Obiectul a zburat, de săptămâna trecută, deasupra Insulelor Aleutine din Alaska, a trecut prin Canada și a fost, apoi, reperat deasupra orașului Billings, din statul Montana, miercuri.

În Montana se află inclusiv mai multe silozuri cu arme nucleare ale SUA. Oficialii americani din domeniul apărării au spus că balonul pare să fie un dispozitiv de spionaj de altitudine înaltă. Până într-un final, Pentagonul a decis să nu doboare balonul, de teama ca acesta să nu provoace pagube sau victime în cădere.

Totuși, armata americană a pregătit avioane de luptă pentru eventualitatea în care obiectul trebuia doborât de urgență. Conform comunicatului chinezilor, balonul a fost suflat de vânt și scos de pe traiectoria lui. Guvernul chinez s-a referit la incident cu termenul de „situație neașteptată” și a precizat că va continua dialogul cu guvernul american.

„Partea chineză regretă intrarea neintenționată a aparatului de zbor în spațiul aerian american, din motive de forță majoră”, se arată în comunicatul chinezilor.

În ciuda explicațiilor date de chinezi, incidentul va accentua, cel mai probabil, tensiunile în relațiile SUA-China, în condițiile în care Antony Blinken a anunțat, deja, că-și va amâna vizita programată săptămâna viitoare, pentru a evita ca acest incident să monopolizeze discuțiile.