Pete Reed, un medic voluntar american și fondator al ONG-ului Global Response Medicine, a fost ucis după ce mașina sa a fost lovită de un bombardament în timp ce ajuta la evacuarea civililor în orașul Bahmut, din estul Ucrainei, relatează Libertatea.ro cu referire la Politico.

În ianuarie, Pete a renunțat la GRM pentru a lucra cu Global Outreach Doctors în misiunea lor din Ucraina și a fost ucis în timp ce acorda ajutor”, a transmis ONG-ul pe care îl fondase.

Orașul Bahmut este în centrul unor lupte aprige de mai multe luni, forțele ruse făcând uz de toate resursele în încercarea de a cuceri acest punct critic din regiunea Donețk.

Pete avea doar 33 de ani, dar a trăit o viață în slujba celorlalți, mai întâi ca pușcaș marin decorat și apoi ca asitent umanitar”, mai precizează GRM. „Susținem pe deplin familia, prietenii și colegii lui Pete în această perioadă devastatoare”.

Global Outreach Doctors a confirmat decesul lui Reed, care era directorul organizației pentru Ucraina.

Pete a ajutat activ la evacuarea civililor ucraineni când vehiculul său a fost lovit cu o rachetă raportată în Bahmut, Ucraina, pe 2 februarie”, a spus grupul într-un comunicat.

Soția lui Reed, Alex Kay Potter, a scris pe Instagram că se pare că soțul ei a murit salvând viața unui alt membru al echipei, relatează CNN.

Evacua civili și avea grijă de cei răniți când ambulanța lui a fost bombardată”, a precizat soția acestuia.

În aceeași zi în care Reed a fost ucis, alți doi medici voluntari străini au fost răniți în Bahmut, medicii norvegienii Sander Sørsveen Trelvik și Simon Johnsen. El lucrau pentru Frontline Doctors. Cei doi au fost duși la un spital din Dnipro.