Șeful diplomației din Taiwan, Joseph Wu, a reacționat dur la propunerile Chinei privind un plan de pace în Ucraina, în timp ce, subliniază oficialul de la Taipei, Beijingul „amenință cu un război” împotriva insulei pe care o consideră propriul teritoriu, relatează CNN, citat de libertatea.

„Republica Populară Chineză amenință cu război împotriva Taiwan și a altora, dar vrea să propună un plan de pace Rusiei, care a inițiat războiul împotriva Ucrainei. Nu suntem niște idioți. Vrei pace? Ambii autocrați ar trebui să-și înceteze imediat amenințările, agresiunea și expansionismul”, a transmis Joseph Wu într-un mesaj publicat pe contul de Twitter al Ministerului de Externe din Taiwan.

Reacția oficialului vine în contextul vizitei pe care președintele Chinei, Xi Jinping, o face în aceste zile în Rusia, care a fost prezentată de Beijing drept „o călătorie a păcii”.

China a prezentat un plan de pace la finalul lunii februarie, când s-a împlinit un an de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că Rusia este pregătită să studieze propunerea Chinei pentru rezolvarea situației din Ucraina, dar liderii occidentali și-au exprimat scepticismul cu privire la rolul Beijingului ca intermediar al unor discuții de pace.

În această perioadă, China a continuat să sprijine diplomatic și economic Rusia și a evitat să catalogheze drept „invazie” acțiunile Moscovei în Ucraina.

Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare la Beijing, nu a controlat niciodată Taiwanul, dar pretinde că democrația insulară este parte din teritoriul său și nu a exclus o intervenție în forță în zonă.