Rusia are încredere că Africa de Sud va asigura participarea eficientă a tuturor ţărilor şi reprezentanţilor acestora, inclusiv a liderilor, la summitul economiilor emergente BRICS, preconizat să aibă loc în luna august în această ţară, în contextul mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează joi EFE şi RIA Novosti, transmite Agerpres.

„Suntem încrezători că Africa de Sud prietenoasă va desfăşura summitul, programat pentru luna august, la cel mai înalt nivel organizatoric şi va oferi oportunitatea pentru o activitate eficientă şi eficace tuturor delegaţiilor partenerilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) la orice nivel”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Zaharova a reiterat poziţia Rusiei potrivit căreia acţiunile CPI ”în relaţie cu ţara noastră sunt nule şi neavenite din punct de vedere juridic”, având în vedere că Rusia a semnat Statutul de la Roma, dar nu l-a ratificat.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a subliniat că, ”în ceea ce priveşte lumea exterioară, în conformitate cu dreptul internaţional, oficialii de stat se bucură de imunitate, în timp ce oficialii de rang înalt beneficiază de imunitate absolută”.

Africa de Sud a dat asigurări duminica trecută că este ”conştientă” de obligaţia sa legală de a-l aresta pe Putin, ca urmare a mandatului emis de CPI pe numele său pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni şi transferul lor din zonele ocupate din Ucraina în Rusia.

Vincent Magwenya, purtătorul de cuvânt al preşedintelui sud-african Cyril Ramaphosa, a precizat însă că, până la summit, ”vom rămâne în contact cu diverse părţi interesate în ceea ce priveşte summitul şi alte probleme legate de acesta”.

Potrivit purtătorului de cuvânt citat, guvernul sud-african continuă să aibă o ”dorinţă foarte puternică” pentru o ”rezolvare paşnică a conflictului din Ucraina prin negocieri”.

Africa de Sud este unul dintre cele 123 de state semnatare ale Statutului de la Roma, pe care l-a ratificat în 2 000 şi, prin urmare, este obligată să coopereze în cadrul mandatului de arestare emis de CPI.

Ţara africană a afirmat anul trecut că a adoptat o poziţie neutră faţă de războiul din Ucraina, făcând apel la dialog şi diplomaţie pentru rezolvarea conflictului.