Șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a contrazis în mod deschis aspecte-cheie ale narațiunii Moscovei despre războiul din Ucraina, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), transmite libertatea.

Prigojin a negat afirmațiile potrivit cărora Rusia luptă împotriva NATO și a pus la îndoială faptul că în Ucraina există naziști.

Kremlinul a susținut în mod repetat că așa-numita „operațiune militară specială” lansată în Ucraina are ca scop curățarea țării de neonaziști, care amenință pacea și securitatea Rusiei. În paralel, în ultima vreme, Moscova a prezentat din ce în ce mai mult războiul drept o luptă existențială împotriva NATO, despre care susține că a ajuns la granițele Rusiei.

Potrivit think-thank-ului american cu sediul la Washington, Evgheni Prigojin a declarat, în schimb, că Moscova luptă „exclusiv cu ucrainenii” dotați cu echipamente furnizate de NATO și cu unii mercenari „rusofobi” care susțin voluntar Ucraina, dar nu luptă cu NATO în sine.

De asemenea, el și-a exprimat îndoiala cu privire la obiectivele Rusiei de „denazificare” a Ucrainei, nefiind sigur dacă sunt „naziști” în această țară, și a respins afirmațiile Kremlinului potrivit cărora Rusia trebuie să se apere împotriva unei amenințări din partea NATO.

„Este ridicol să crezi că atunci când Rusia a decis să desfășoare această operațiune militară specială nu a ținut cont de ajutorul acordat de NATO Ucrainei”, a declarat Prigojin, citat de ISW.

Cândva un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, grupul paramilitar Wagner, care include și foști deținuți, a devenit din ce în ce mai vizibil pe câmpul de luptă din Ucraina, Progojin părând să sfideze armata convențională rusă în mai multe ocazii, precizează sursa citată.

De altfel, presa rusă independentă a speculat că Prigojin ar putea avea ambiții politice proprii.

Luptătorii Wagner sunt angajați în acest moment într-o confruntare crâncenă pentru cucerirea orașului Bahmut din regiunea estică Donețk, Ucraina menționând că rușii sunt din ce în ce mai epuizați pe câmpul de luptă.

În evaluarea sa de joi, ISW a precizat că Prigojin „și-a îndulcit retorica față de Ministerul rus al Aapărării probabil de teama de a-și pierde complet forța mercenară din Bahmut”.

El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă contraofensivă ucraineană, afirmând că 200.000 de rezerviști se concentrează pe frontul de est. Potrivit ISW, este vorba de „declarații exagerate, care au fost probabil o încercare de a obține mai multe provizii și întăriri de la Ministerul rus al apărării pentru a-și salva forțele din Bahmut”.