Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat miercuri că nu a fost implicat în explozia gazoductului Nord Stream şi nu crede că alţi oficiali ucraineni au jucat un rol, aşa cum susţin mai multe ziare, transmite Digi24.

 „Nu am făcut aşa ceva, n-aş face niciodată asta”, a afirmat preşedintele ucrainean într-un interviu difuzat de mass-media germană Welt-TV şi Bild, care l-au chestionat asupra misterului din jurul exploziei gazoductului.

„Nu cred că armata şi serviciile noastre de informaţii au făcut aşa ceva, altfel aş dori să văd dovezi, nu ştim nimic din toate astea, sută la sută”, a adăugat el.  Potrivit unui articol publicat marţi de Washington Post, o agenţie de informaţii dintr-o ţară europeană a avertizat CIA în iunie 2022 despre faptul că forţele speciale ucrainene plănuiau să arunce în aer gazoductul Nord Stream.

Cotidianul citează informaţii din numeroase documente confidenţiale publicate online de tânărul soldat american Jack Teixeira, arestat la jumătatea lunii aprilie. 

Conducta Nord Stream, care transporta gaze naturale din Rusia în Germania, a fost sabotată de explozii subacvatice pe 26 septembrie şi a devenit inoperabilă, privând Moscova de venituri de miliarde de dolari şi întrerupând ruta de gaze ruseşti către Europa.  Înaintea informaţiilor apărute în Washington Post, cercetările efectuate de mass-media germane susţineau că mai multe piste privind sabotarea conductei de gaz duc către Ucraina. 

Câteva indicii „concordă cu estimările mai multor servicii de informaţii, potrivit cărora autorii ar trebui căutaţi în Ucraina”, a scris Der Spiegel la sfârşitul lunii mai, întrebându-se dacă anumite elemente din aparatul guvernamental ucrainean erau la curent cu aceasta.  Mai multe ţări, printre care Rusia, Ucraina şi Statele Unite, au fost acuzate că au iniţiat sabotajul, dar toate au negat aceste acuzaţii.