Ucraina a lansat mult aşteptata contraofensivă împotriva forţelor ruseşti de ocupaţie, deschizând o fază crucială a războiului, menită să restabilească suveranitatea teritorială a ţării şi să menţină sprijinul occidental în lupta Kievului împotriva Moscovei, relatează joi The Washington Post, care citează, sub acoperirea anonimatului, patru surse din armata ucraineană, scrie News.ro.

Trupele ucrainene şi-au intensificat semnificativ miercuri seară atacurile pe linia frontului din sud-estul ţării, potrivit mai multor persoane din cadrul forţelor armate ale ţării.

Trupele ucrainene angrenate în contraofensivă includ unităţi specializate de atac înarmate cu arme occidentale şi antrenate în tactici NATO.

Bloggerii militari ruşi au raportat, de asemenea, lupte grele în regiunea Zaporojie, o parte a liniei frontului considerată ca fiind un punct de plecare probabil al noii campanii ucrainene. Mergând spre sud prin câmpurile din Zaporojie, forţele Kievului ar putea avea ca obiectiv să rupă aşa-numita punte terestră dintre Rusia continentală şi Peninsula Crimeea ocupată, tăind linii de aprovizionare ruseşti cruciale.

Igor Strelkov (Ghirkin), un veteran al armatei ruse şi fost ofiţer al serviciului de securitate FSB, a declarat joi că este clar că a început contraofensiva Ucrainei. Strelkov a jucat un rol-cheie în anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi, ulterior, în războiul din Donbas. "Poate că acum putem spune cu încredere că ofensiva forţelor armate ale Ucrainei a început acum 5-6 zile", a scris Strelkov pe Telegram, oferind o analiză a mişcărilor de trupe în diferite puncte fierbinţi de-a lungul liniei frontului.

Contraofensiva se intensifică pe măsură ce criza se accentuează în regiunea Herson din sudul Ucrainei, unde o breşă în barajul de la hidrocentrala Kahovka, controlată de Rusia, a provocat, marţi, inundaţii pe malurile fluviului Nipru şi în zeci de localităţi aflate atât în teritoriile ucrainene, cât şi în cele controlate de Rusia. Inundaţiile vaste au redesenat, de asemenea, câmpul de luptă în acea parte a frontului de sud.

Oficialii ucraineni au declarat în repetate rânduri în ultimele zile că nu vor face un anunţ oficial că a început contraofensiva şi că începutul acesteia nu va fi marcat de nicio acţiune unică, reaminteşte The Washington Post.