Sute de ucraineni protestează de ieri seara în fața președinției de la Kievului, după ce ieri președintelui ucrainean, Vladimir Zelensky a confirmat că Ucraina a acceptat „formula lui Steinmeier” de soluționarea a confictului din Estul țării.

Potrivit NOVOSTI.DN.UA protestatarii sunt membri ai mai multe mișcări naționaliste. Lozinca cu care au ieșit în stradă este „Nu capitulăm”. Liderii acestor mișcări susțin că acțiunea de protest este doar o avertizare și nu exclud că vor muta portestul în fața Radei Supreme.

Partidul „Solidaritate Europeană”, condus de fostul președinte Petro Poroșenko a declarat într-un mesaj video că „formula Steinmeier este de fapt formula lui Putin”.

„Formula Steinmeier” presupune acordarea unui statut special pentru Donețk și Lugansk, urmând să fie organizate alegeri în aceste regiuni cu monitorizarea OSCE și altor organizații internaționale.

Detaliile statutului special nu sunt încă stabilite. Conform separatiştilor susţinuţi de Moscova, statutul va fi provizoriu până la organizarea de alegeri supravegheate de OSCE, urmate de încetarea focului.

După validarea procesului electoral de către OSCE, separatiştii se aşteaptă să primească un statut special pe termen lung. Preşedintele Zelenski susţine însă că nu pot fi organizate alegeri democratice atât timp cât pe teritoriul acestor regiuni se găsesc militari.

Conflictul din Donbas, în care au fost ucişi aproximativ 13.000 de persoane, conform estimărilor ONU, a afectat puternic relaţiile dintre Ucraina şi Rusia.