Rusia începe retragerea forțelor sale militare din Siria, iar portavionul său va fi primul care va pleca, anunță șeful forțelor armate rusești, conform BBC.

”Ministerul rus al Apărării își reduce desfășurarea de forțe armate în Siria”, a spus generalul Valerii Gherasimov, șeful trupelor rusești.

Flotila navală rusă este condusă de către portavionul Admiral Kuznețov.

BBC notează că într-o mare parte din Siria există o stare de încetare a focului. Bombardierele rusești au efectuat în ultimul an multe lovituri aeriene împotriva grupurilor de rebeli anti-guvernamentali care se opun lui Bashar al-Assad.  bla

Decizia survine în contextul în care Rusia și Turcia au negociat un armistițiu pentru încetarea focului în Siria, acord intrat în vigoare la finalul anului trecut. Cu acea ocazie, Vladimir Putin a anunțat că Guvernul sirian și rebelii au căzut de acord asupra unui armistițiu, Rusia și Turcia fiind garanții păcii.

Aceasta nu este prima decizie de retragere a unei părți a trupelor rusești în Siria. În luna martie a anului trecut, Vladimir Putin a ordonat ministrului apărării rus să înceapă retragerea forțelor și aviației militare, în condiţiile în care obiectivele trasate au fost îndeplinite.

Cu toate acestea, bombardamentele rusești alături de forțele regimului Assad au continuat în ultimul an în Siria, în pofida diferitelor forme de acord pe care diplomațiile rusă și americană le-au negociat pentru încetarea focului, asistență umanitară și facilitarea negocierilor între oponenți și regimul de la Damasc.

Sursa: caleaeuropeana.ro