Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat marţi Rusia cu privire la o nouă agresiune militară împotriva Ucrainei, în timp ce NATO s-a întâlnit pentru a discuta intenţiile Moscovei de a forma trupe la graniţa cu fosta republică sovietică.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken i-a informat pe cei 29 de omologi ai săi din NATO cu privire la informaţiile procurate de Washington pe flancul estic şi în Ucraina, care nu este membră.
 
Aspiraţiile Kievului de integrare cu Occidentul au declanşat un impas major cu Moscova la începutul acestui secol.
 
Kremlinul a continuat să anexeze peninsula Crimeea de la Marea Neagră în 2014, apoi a sprijinit rebelii care luptă cu trupele guvernamentale în estul ţării. Conflictul a ucis 14.000 de oameni, potrivit Kievului, şi continuă să fiarbă.
 
Într-o conferinţă de presă înainte de reuniunea NATO, Blinken şi-a exprimat îngrijorarea faţă de mişcările „neobişnuite” ale trupelor ruse şi „retorica din ce în ce mai beligerantă” de la Moscova.
 
„Orice acţiuni ale Rusiei ar fi o mare îngrijorare pentru Statele Unite... şi orice agresiune reînnoită ar declanşa consecinţe grave”, a spus el. „Ne vom consulta îndeaproape cu aliaţii şi partenerii NATO în zilele următoare  dacă există şi alţi paşi pe care ar trebui să îi luăm ca alianţă pentru a ne consolida apărarea, a ne întări rezilienţa şi a ne consolida capacitatea”.
 
Două adunări de trupe ruseşti în acest an la graniţele Ucrainei au alarmat Occidentul. În mai, trupele erau 100.000, cele mai numeroase de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, spun oficialii occidentali.