Autorităţile din Hong Kong au ordonat marţi sacrificarea a 2.000 de hamsteri după ce un focar de COVID-19 a fost depistat într-un pet shop, relatează Reuters. Acum, oamenii sunt sfătuiți să nu își mai pupe animalele de companie și să înapoieze toți hamsterii cumpărați din decembrie și până în prezent, pentru a fi sacrificați.

Un angajat al unui magazin în care se vând animale de companie a fost testat pozitiv cu varianta Delta a coronavirusului. Cazul a dus la testarea a sute de animale, iar 11 animale au fost depistate ca fiind infectate, astfel că autoritățile din Hong Kong au anunțat sacrificarea a 2.000 de hamsteri din 34 de pet shop-uri.

Secretarul pentru sănătate din Hong Kong, Sophia Chan, a subliniat în cadrul unei conferinţe de presă că deşi nu există dovezi că animalele domestice pot transmite boala oamenilor, autorităţile acţionează din precauţie interzicând importurile şi vânzările de rozătoare ca animale de companie.

„Deţinătorii de animale de companie ar trebui să respecte regulile de igienă - inclusiv spălarea mâinilor după atingerea animalelor şi manipularea alimentelor sau a altor articole destinate acestora - şi să evite să sărute animalele", a declarat directorul Departamentului de Agricultură şi Pescuit, Leung Siu-fai Leung. „Dacă cetăţenii cresc hamsteri, ar trebui să-i ţină în casă şi să nu-i scoată afară”, a adăugat el.

Sute de probe au fost colectate de la animale, inclusiv de la iepuri şi şinşile, însă doar hamsterii au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus până în prezent.

Leung a precizat că aproximativ 2.000 de hamsteri din 34 de pet shop-uri vor fi sacrificaţi. Oricine a cumpărat un hamster după data de 22 decembrie 2021 ar trebui să îl predea autorităţilor pentru sacrificare, a subliniat el.

sursa: digi24.ro