Mâine seara vom avea alt Parlament. Ori tot același. Ori altfel de Parlament, dar tot același. Ori tot același Parlament dar oleacă altfel. Mă rog, oricare din aceste propoziţii nu vor fi departe de adevăr.

În fine, ceea ce cu siguranță nu se va schimba mâine (de altfel și din păcate, nici pomaine, și asta indiferent de rezultatele alegerilor) este faptul că suntem statul cu doar 58% din parcul locativ conectat la canalizare. Mai pe șleau spus : suntem statul cu mercedesul la poartă și clozetul în fundul grădinii.

Chişinăuenii de la bloc vor contesta sau ignora această realitate, dar ei nu ar trebui să uite că locuiesc în capitala statului străzile careiea se prefac în fluvii de fiecare dată când plouă ceva mai tare. E capitala în care mercedesurile de zeci de mii de euro navighează pe străzile Chișinăului aidoma distrugătorului britanic HMS Defender în Marea Neagră ignorând logica firescului la fel precum nava britanică a ignorat „avertizările” rușilor. Doar că un distrugător britanic arată ceva mai firesc în apele Mării Negre decât un mercedes cu apa până la portiere pe străzile Chișinăului.

Nu uitați că noi suntem statul (vă rog să mă iertaţi, cu siguranță nu mă refer la acei care citesc aceste rânduri) capabil să-și aleagă un președinte ce trage din armă cu lunetă într-o turmă de porci închiși într-un țarc. Nu știu de unde a scos presa că erau mistreți, probabil le era și lor rușine de ce vedeau. Porci erau, dragii mei, porci elementari!

Statul care și-a ales un asemenea președinte își va alege mâine Parlamentul. Curaj, fraților! Rezultatele vor fi pe măsura... cetățenilor acestui stat. Zic „stat” și nu încumet să pronunț „ţară”. Vorba poetului: „Câtă demnitate, atâta țară!”

Dar să lăsăm mascarada electorală. Eu voi merge mâine la biroul de vot. Și vă îndemn pe fiecare s-o faceți. Mi-ar place ca într-o zi să pot spune că votez în calitate de cetățean al uneit țări, nu al unui stat...

xxx

Săptămâna trecută s-au împlinit 72 de ani de la cel de-al doilea (nu și ultimul), cel mai important, val de deportări forțate a populației din Republica Moldova organizate de către sovietici. 35 796 de persoane: 9.864 bărbati, 14.033 femei și 11.889 copii. Se întâmpla în 1949... După 1940, după 1941, după război, după foameatea din 1946-1947...

Iar ceea ce a rămas, 72 de ani mai târziu, își va alege mâine Parlamentul...