Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a venit cu un mesaj de felicitare pentru R. Moldova, după primirea statutului de candidat pentru aderarea la UE.

„Acesta statut este o recunoaștere a determinării cetățenilor și autorităților și trasează o nouă cale pentru dumneavoastră și țara dumneavoastră. Ce înseamnă statutul de țară candidat? E ca și cum ai decide să plantezi o livadă de meri – iar acum ești la etapa plantării puieților. Știi că va trebui să uzi copacii și să-i îngrijești, știi că va fi nevoie de timp. Dar, totodată, ai deja în minte o imagine clară a scopului și știi că va veni o zi când vei culege roade.

Avem încă multe de făcut și fiecare va trebui să se implice ca să avansăm. Delegația UE la Chișinău va fi alături de dumneavoastră pe acest drum extraordinar. Însă este deja clar că toate statele membre ale UE își doresc ca Moldova să devină una din ele, vor să o aducă în familia europeană. Felicitări, Republica Moldova, stat candidat la aderare!”, spune ambasadorul în mesajul său. 

 

Amintim că, liderii UE au decis joi, 23 iunie, să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană.  Anunțul a fost făcut de Președintele Consiliului European Charles Michel, evocând un „moment istoric”, în plină ofensivă rusă.