Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi, la Atena, la Masă rotundă anuale pe teme de actualitate economică „Antiteze, transformări, realizări într-o lume în schimbare”, organizată de publicația „The Economist”. Principalele subiecte abordate de șefa statului au fost războiul din Ucraina și consecințele lui socio-economice asupra țărilor vecine și a lumii întregi; nevoia de a reconstrui ordinea globală bazată pe valorile umanității și pe respectarea dreptului internațional; importanța de a le oferi cetățenilor un mediu sigur și pașnic, ca o garanție pentru dezvoltarea individuală și a societăților.

„Am profitat de această largă platformă de discuții pentru a pleda, o dată în plus, pentru încetarea războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei - cea mai mare tragedie a acestui secol, pe care o trăim în timp real cu toții. Am vorbit despre solidaritatea de care au dat dovadă concetățenii noștri față de refugiații ucraineni și despre importanța de a rămâne uniți în continuare, la nivel de țară și la nivelul Europei. Este singura cale să rezistăm în fața crizelor economice, energetice și de securitate care au cuprins întregul nostru continent. Prețurile mari la energie și la produsele alimentare pun la încercare până și cele mai puternice democrații. E nevoie de soluții urgente pentru a opri creșterea galopantă a prețurilor, pentru ca oameni să nu fie nevoiți să aleagă între pâine și libertate”, a menționat Maia Sandu, după participarea la masa rotundă. 
 
Totodată, președintele a remarcat necesitatea de a susține, în continuare, Ucraina - „pentru că nicio țară, în istoria recentă, nu a suferit și nu s-a sacrificat așa cum o face Ucraina -, să apărăm democrația și să stopăm tendințele autoritare. Acțiunile noastre de azi vor determina viața noastră de mâine”.

Amintim că, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat o vizită de lucru în zilele de 4-5 iulie la Atena. Pe lângă participarea la Masa rotundă guvernamentală, ediția a 26-a, dedicată subiectelor economice de actualitate, Maia Sandu va avea întrevederi bilaterale cu conducerea de vârf a Republicii Elene.

Pe 6 iulie, Președinta Maia Sandu se va afla în vizită de lucru la Vilnius, la invitația Președintelui Lituaniei, Gitanas Nauseda. Șefa statului va participa la celebrarea Zilei Statalității Lituaniei și se va întâlni cu oficiali de rang înalt ai țării.