Rușii nu văd niciun motiv pentru a furniza R. Moldova gaze naturale pe datorie. Declarația a fost făcută de prim-vicepreședintele Comisiei pentru Energie a Dumei de Stat, deputatul Partidului Liberal-Democrat din Rusia, Valeri Seleznev, pe pagina sa de Telegram. 

Având în vedere politica anti-rusă adoptată consecvent de Moldova încă din primele zile ale ”operațiunii speciale” din Ucraina, ar fi bine să auzim cel puțin un argument oficial sănătos de ce Rusia ar trebui să-i furnizeze gaze pe datorie” a scris Seleznev.

Seleznev a declarat că Rusia nu are nicio asigurare că, dacă va oferi gaze R. Moldova pe datorie, acești bani vor fi plătiți mai târziu. El a propus însă o ”soluție”.

Ar fi o posibilitate dacă Chișinăul ar fi pregătit să dea garanții publice că va lăsa în pace Transnistria. Și dacă nu, atunci să ceară sprijin material pentru achiziționarea gazului nostru de la cei care îi iubesc atât de mult și așteaptă pe cuvinte Moldova în UE” a spus el pe Telegram.

Declarația sa vine în contextul anunțului făcut de directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, că R. Moldova nu va putea plăti avansul către Gazprom pentru gazul care urmează să fie consumat în august. 

Ceban a făcut și un calcul al banilor care îi lipsesc companiei pentru a se răsplăti cu Gazprom. Potrivit lui, deficitul financiar al Moldovagaz în luna august se va ridica la peste 285 de milioane de lei din cauza acoperirii tarifare incomplete a costurilor asociate cu achiziționarea, furnizarea, transportul și distribuția gazelor naturale.