Moldovenii care dețin și pașaportul rusesc riscă să rămână fără cetățenia R. Moldova dacă vor lupta de partea agresorului în războiul din Ucraina. Anunțul a fost făcut de președintele Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă la care a vorbit despre rezultatele ședinței de sâmbătă a Consiliului Suprem de Securitate.

”Există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării. Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei moldovenești pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului. La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia R. Moldova fără cetățenia Rusiei și se înrolează de partea agresorului” a mai spus președintele. 

Șeful statului a declarat că, de asemenea, membrii CSS au recomandat monitorizarea mai riguroasă a situației din regiunea transnistreană, în contextul creșterii numărului de incidente în zona de securitate.

Potrivit ei, cetățenii sunt supuși unor controale neconforme cu misiunea de ”pacificare”. Maia Sandu a notat că riscurile de securitate sunt în creștere, așa că autoritățile trebuie să consolideze toate structurile de forță.

Totodată, în contextul declanșării mobilizării parțiale în Rusia, Ministerul de Externe va acorda asistență cetățenilor R. Moldova aflați în prezent în Rusia și care vor să se întoarcă acasă.