Aflată în vizită la Chișinău, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat că Germania este gata să intensifice sprijinul în privința instruirii și în privința acordării armamentului care este necesar pentru a face față situației de acum din punct de vedere militar. Declarațiile au fost făcute sâmbătă după întrevederea cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, transmite IPN.

Christine Lambrecht a declarat că este foarte important să fie intensificată cooperarea moldo-germană.

Sigur că ținem sub observație situația de aici, din Republica Moldova, cu provocările deosebite cu care se confruntă acum”. Potrivit ei, sprijinul prevede și acordarea unor drone, însă mai multe detalii vor fi oferite după finalizarea discuțiilor și a procedurilor.

Ministrul moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, a menționat că Germania a acordat constant suport Republicii Moldova prin instruiri, logistică, asistență în dezvoltarea sistemului de management calitativ al stocurilor de armament și muniții. Pe parcursul anilor, asistența din partea Ministerului Apărării al Germaniei a fost orientată pe consolidarea a locurilor de stocare a armamentului și munițiilor, și anume reparația depozitelor pentru stocarea acestora într-un loc sigur.

Totodată, asistența a fost îndreptată spre asigurarea cu tehnică specială pentru transportarea acestor muniții. Mă refer la camioane speciale. Și cel mai important e că toate programele de asistență au fost asigurate cu instruirea necesară și certificarea pentru militarii Armatei Naționale” a adăugat ministrul moldovean.

Cu suportul Guvernului german, circa 500 de militari ai Armatei Naționale au fost instruiți în diferite domenii.

Apreciem mult sprijinul logistic acordat de Germania militarilor Armatei Naționale care participă în operațiuni internaționale de menținere a păcii, dar și în cadrul proiectelor de dezvoltare a capabilităților medicinii militare. La fel de importantă este contribuția părții germane la crearea unui mediu sigur pentru populație, precum și pentru efectivul responsabil de gestionarea stocurilor de muniții din depozitele Armatei Naționale” a mai spus ministrul.