Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție după ce Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările depuse de avocații unor foști funcționari de stat care sunt învinuiți de îmbogățire ilicită.

„Infracțiunea de îmbogățire ilicită (art.3302) rămâne în Codul penal al Republicii Moldova. Este decizia Curții Constituționale făcută publică astăzi, care s-a bazat inclusiv pe opinia amicus curiae al Comisiei de la Veneția adoptată la 24 octombrie a.c”, a scris Sergiu Litvinenco pe Facebook.

Potrivit ministrului Justiției, toate dosarele penale pornite în privința demnitarilor și funcționarilor pentru îmbogățire ilicită, aflate în urmărire penală sau în instanțele de judecată, vor merge mai departe.

„Știu că mulți au sperat la o decizie contrară. Asta ar fi dat peste cap foarte multe dosare existente. Acum în schimb, cei care doreau să scape vor trebui să prezinte probe care să răstoarne acuzațiile privind originea ilicită a bunurilor. Dacă însă se va proba deținerea de către ei a unor bunuri a căror valoare depășește substanțial mijloacele dobândite și se va dovedi că ele nu puteau fi obținute în mod legal, persoanele respective vor fi pasibili de pedeapsă penală, inclusiv cu confiscarea averii”, a mai scris Litvinenco.

Amintim că, astăzi, Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările depuse de avocații unor foști funcționari de stat care sunt învinuiți de îmbogățire ilicită. 

De menționat că, în aprilie curent, Înalta Curte a fost sesizată cu privire la legalitatea prevederilor articolului 3302 din Codul Penal (îmbogățirea ilicită). Mai exact, Curții Constituționale i s-a cerut interpretarea legii, în contextul în care acel articol din Codul Penal ar fi contrar mai multor prevederi din Constituția R.Moldova ce se referă la „libertatea individuală şi siguranţa persoanei”, „protecţia familiei”, dar și „restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi”.

Cei care au solicitat ridicarea excepției de neconstituționalitate au fost avocații fostului șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat al R.Moldova (SPPS), Anatolie Golea, învinuit de îmbogățire pe căi ilegale.

Anterior, de îmbogățire ilicită au mai fost acuzați: fostul adjunct al procurorului general, Ruslan Popov; procurorul-șef suspendat al Procuraturii Ciocana, Igor Popa; fostul șef al SIS, Vasile Botnari; vicepreședintele Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișca-Doneva; fostul președinte al Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș; ex-deputatul democrat și fost director al Agenției Relații Funciare și Cadastru, Anatolie Ghilaș; șeful suspendat al Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție, Ghenadie Tanas; ex-directorul SA „Moldtelecom” și fostul viceministru al Economiei, Vitalie Iurcu; fostul viceministru de Interne, generalul Ion Țurcan; ex-deputatul PDM, Constantin Țuțu; precum și fostul șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă.

Deschide și: Nu scapă de dosare penale // Sesizările avocaților foștilor demnitari, învinuiți de îmbogățire ilicită, respinse de Înalta Curte