Consiliul Național al Unirii organizează pe 26 martie 2023, la Chișinău, o manifestare publică pe care o numesc „Marea Adunare Națională pentru reîntregirea României”. Consiliul solicită conducerea țării declanșarea procesului de reunificare cu România în conformitate cu spiritul Declarației de independență și face apel la români de pretutindeni să vină în Piața Marii Adunări Naționale pentru a vota reîntregirea țării. Despre aceasta a anunțat Gheorghe Viță, membru al Consiliului Național al Unirii, în cadrul unei conferințe de presă organizate la IPN.

Gheorghe Viță, în numele Consiliului Național al Unirii, îndeamnă medicii, profesorii, liceenii, studenții, oamenii de știință și cultură să se implice activ în procesul de reîntregire.

„Numai reîntregirea țării ne va aduce prosperitate și bunăstare. Și tergiversarea acestui proces va influența grav situația economică care ne va duce la sărăcie, foame și război. Unica salvare este România Mare”, a spus el.

Alexandru Arseni, președintele Consiliului Național al Unirii, menționează că „națiunea română, care a suferit și în Primul Război Mondial și cel de-al Doilea Război Mondial, merită și va fi reîntregită în spațiul său etnic și istoric al devenirii sale, așa cum au subliniat și doi suverani pontifi – Papa de la Roma, Ioan Paul al II-lea, și actualul Papa, ei precizează că România este Grădina Maicii Domnului”.

Anatolie Petrici, membru al Consiliului Național al Unirii, a spus că teritoriul pretinsei R. Moldova de astăzi este teritoriul României, dar trebuie lichidate consecințele ocupației sovietice.

„Îndemn toți românii pe malul stâng și drept al Prutului să vină în Piața Marii Adunări Naționale să facă un lucru foarte simplu – ridicăm mâna atunci când se va pune la vot reîntregirea României”, a declarat Anatolie Petrici.

Potrivit lui, în R. Moldova se află peste un milion de locuitori care au cetățenia României. Și cei de la conducerea pretinsei R. Moldova de astăzi dețin cetățenia României.

„Ei, când au redobândit cetățenia și au obținut actele confirmative ale cetățeniei române, au depus jurământul față de statul român. Jurământul nu este o poezie, este o apartenență a cetățeanului față de stat, a obligațiunilor lui față de stat și a statului față de cetățean. Și pentru încălcarea acestui jurământ cetățeanul este tras la răspundere penală. Noi vrem ca să fie respectată Constituția României, să reîntregească teritoriile așa cum a fost inițial”, a mai spus Anatolie Petrici.