Președintele Maia Sandu a avut o întâlnire cu premierul japonez, Fumio Kishida, cu care a discutat despre relațiile bune moldo-nipone și despre cum poate fi extinsă cooperarea existentă.

I-am mulțumit Premierului Kishida pentru asistența de dezvoltare, de care Moldova beneficiază de mulți ani din partea Guvernului de la Tokyo. Suntem recunoscători pentru asistența care ne ajută să îmbunătățim calitatea serviciilor publice, inclusiv în sănătate, să creștem performanța sectorului agricol și să dezvoltăm economia. De exemplu, în acest an, primim asistență pentru procurarea echipamentelor pentru stingerea incendiilor - 19 autospeciale in valoare de 12 milioane de euro” a scris Maia Sandu pe Facebook. 

Potrivit ei, de asemenea, din banii Japoniei urmează să fie achiziționate echipamente performante, în sumă de circa 8 milioane de euro, care vor ajunge la cinci spitale mari din R. Moldova: Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

Totodată, Maia Sandu a amintit că, recent, R. Moldova a primit din partea Japoniei un lot de echipamente medicale, în valoare de circa 1,3 milioane de euro, pentru laboratoarele din gestiunea Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Am vorbit cu domnul Kishida despre consecințele războiului Rusiei contra Ucrainei pentru țara noastră și crizele cu care ne confruntăm din această cauză, cea mai gravă fiind criza energetică. Am menționat că suntem interesați în dezvoltarea inițiativelor comune care să ne ajute să accelerăm asigurarea securității energetice a țării noastre” a conchis șeful statului.
Amintim că Maia Sandu întreprinde în aceste zile o vizită în Japonia, unde va participa la conferința Adunării Internaționale a Femeilor (WAW).