Republica Moldova condamnă agresiunea militară a Rusiei în Ucraina și se declară în deplină solidaritate cu poporul ucrainean. Mesajul a fost transmis de prim-ministrul Natalia Gavrilița la întrevederea cu omologul său ucrainean Denis Șmigal. Cei doi premieri au semnat și un Acord privind cooperarea în domeniul învățământului superior. Întrevederea a avut loc la Kiev, în cadrul vizitei întreprinse de șeful Executivului moldovean.

Natalia Gavrilița a exprimat susținere poporului ucrainean, inclusiv cetățenilor refugiați în țara noastră, și a reiterat suportul Republicii Moldova pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

În fiecare zi admirăm puterea și rezistența poporului ucrainean. Deplângem fiecare viață nevinovată, pierdută în acest război nedrept. Suntem în deplină solidaritate cu poporul ucrainean și vom asigura, în continuare, asistența necesară celor peste 85.000 de cetățeni ai Ucrainei, care rămân în Republica Moldova”, a declarat prim-ministra Gavrilița.

Oficialii au vorbit despre criza energetică, care a lovit atât Ucraina, cât și Republica Moldova. Infrastructura energetică a Ucrainei este deteriorată în urma bombardamentelor rusești și sunt necesare soluții rapide pentru asigurarea cu resurse energetice a populației ambelor state.

Cei doi premieri au punctat prioritățile în cooperarea pe domeniile energetic, politic și economic.

Credem că proiectele comune de infrastructură vor impulsiona comerțul bilateral și vor favoriza exportul produselor noastre către piețele UE. Astfel, va fi creat un mecanism durabil pentru asigurarea securității alimentare atât în Republica Moldova și Ucraina, cât și la nivel regional”, a mai spus prim-ministra Gavrilița.

Natalia Gavrilița și Denis Șmigal au subliniat necesitatea extinderii a comerțului transfrontalier și continuare a proiectelor comune de conectivitate a transportului.

În context, oficialii au relevat lansarea curentă a liniei de cale ferată Basarabeasca-Berezino și a cursei feroviare de pasageri Kiev-Chișinău, care vor contribui la stimularea relațiilor comercial-economice și vor facilita deplasarea în siguranță a cetățenilor din ambele țări.

Cei doi premieri au semnat un Acord privind cooperarea în domeniul învățământului superior, pe un termen de cinci ani. Documentul prevede acordarea anuală, pe bază de reciprocitate, a buselor gratuite de licență, masterat și doctorat, organizarea instruirilor, seminarelor, stagiilor de practică și de perfecționare pentru studenții și cadrele didactice din R.Moldova și Ucraina.

Părțile au agreat cooperarea în domeniul învățământului superior prin elaborarea de proiecte comune în cadrul programelor Uniunii Europene, Consiliului Europei, Organizației Națiunilor Unite, UNESCO și altor organizații internaționale.

Șefa Executivului a vizitat orașele Bucea și Irpin, distruse și pustiite în urma atacurilor rusești asupra Ucrainei.