Prim-ministrul Natalia Gavrilița anunță că Republica Moldova va depune toate eforturile ca pacea să fie restabilită în regiune și să fie asigurată securitatea alimentară în lume. În acest sens, țara noastră își dorește să fie un contribuabil activ.

„Deplângem fiecare viață inocentă pierdută a copiilor, a bătrânilor, a celor bolnavi, a femeilor și a bărbaților. Suntem în deplină solidaritate cu voi. De la începutul războiului, peste 700 de mii de oameni din Ucraina au trecut frontiera cu Republica Moldova. Vom continua să asigurăm securitatea și bunăstarea a peste 85 de mii de persoane, dintre care jumătate sunt copii, și care continuă să se afle pe teritoriul nostru. Vom continua să depunem efort și să oferim suport umanitar, ca să fim un contribuabil al stabilității din regiune și al securității alimentare în lume”, a declarat Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de premierul de la Kiev, Denis Șmîgal.

Șefa Guvernului de la Chișinău a reiterat faptul că R. Moldva condamnă ferm atacurile Rusiei asupra civililor și asupra infrastructurii ucrainești, ceea ce a dus la grave avarieri și pierderi de curent electric, efecte resimțite și în R. Moldova. În context, demnitarul a încurajat lupta ucrainenilor pentru apărarea teritoriului lor.

Bombardamentele brutale ale Rusiei au provocat deconectări massive în Moldova. Câteva misile ale Rusiei au violat spațiul aerian al R. Moldova, ceea ce reprezintă o gravă încălcare a prevederilor din Constituția moldavă cu privire la neutralitate, precum și încălcarea normelor legale internaționale. În fiecare zi admirăm puterea și rezistența ucrainenilor. Pentru că luptând pentru independența voastră, voi luptați și pentru a noastră”, a mai spus Gavrilița.

Menționăm, că prim-ministra Guvernului se află într-o vizită de lucru în Ucraina, alături de câțiva membri ai Executivului. Oficialii de la Chișinău au avut o serie de întrevederi și înțelegeri cu demnitarii ucraineni.