Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, le poartă de grijă alegătorilor rusofoni din R. Moldova. Aceasta a criticat noul Cod Electoral adoptat de Parlamentul de la Chișinău, care exclude tipărirea buletinelor de vot în limba rusă și a declarat că acest gest ar încălca drepturile cetățenilor vorbitori de limbă rusă și ar înrăutăți relațiile cu Moscova.

Codul Electoral, desigur, ține de treburile interne ale fiecărui stat în parte, dar noul document adoptat atinge interesele populației ruse și rusofone din R. Moldova. Chemăm conducerea R. Moldova să dea dovadă de bun simț și să nu întreprindă acțiuni care pot duce la escaladarea situației și așa încordate din republică, dar și pot deteriora relațiile bilaterale cu Rusia” a subliniat Zaharova.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al MID-ului de la Moscova a mai declarat că aproximativ 80% dintre cetățenii R. Moldova cunosc limba rusă la un nivel sau altul, iar peste 220 de mii de moldoveni au și cetățenia rusă. 

Am vrea să sperăm că această decizie, adoptată doar cu votul deputaților PAS, nu va duce la încălcarea drepturilor rusofonilor și eliminarea acestora din procesul de vot. Vreau să vă aduc aminte că, în toamna anului 2020, pe când cetățeanca României Maia Sandu era încă o candidată la postul de președinte, aceasta a declarat că va depune toate eforturile ca utilizarea limbei ruse să fie la nivel și a cerut să nu fie crezute informațiile precum că, după ce va fi aleasă, drepturile rusofonilor vor fi încălcate. Deci se dovedește că ea a mințit atunci? Iar structurile internaționale nu vor să observe acest lucru” a adăugat Zaharova.

Parlamentul R. Moldova a adoptat un nou cod electoral, care elimină necesitatea tipăririi buletinelor de vot în limba rusă.

De notat că în Constituția R. Moldova limba rusă nu are un statut special, nu este limbă de comunicare interetnică și nu există nicio obligație ca documentele să fie tipărite și în această limbă.