Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) a reiterat solicitarea de retragere a posturilor structurilor de forță transnistrene, instalate abuziv în Zona de Securitate, se arată în comunicatul CUC. Declarația a fost făcută în cadrul ședinței săptămânale de azi, desfășurate la Tighina.

Comandamentul Militar Întrunit a fixat în raportul său pentru perioada 30 noiembrie – 6 decembrie 2022 prezența posturilor instalate ilegal de Tiraspol.

Reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, care au efectuat pe parcursul lunii noiembrie 12 deplasări de monitorizare în Zona de Securitate, la fel au confirmat existența posturilor ilegale cu personal înarmat și obstacole din beton, dar și saci de nisip la intrările și ieșirile mai multor localități.

Un post mobil ilegal al așa-numiților ”grăniceri” a fost observat la marginea de vest a localității Gâsca: drumul ce duce spre satul Zolotievca era blocat cu sârmă și alte materiale improvizate.

În condițiile în care, din motivul funcționării acestor posturi ilegale, situația în Zona de Securitate rămâne a fi complicată, Delegația R. Moldova a reamintit că, potrivit Acordului din 21 iulie 1992 și statutului său, Comisia Unificată de Control este împuternicită să asigure ordinea și securitatea în perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

S-a evidențiat că, orice acțiune unilaterală, desfășurată fără acceptul Comisiei Unificate de Control, precum este instalarea posturilor suplimentare și a personalului înarmat, reprezintă o încălcare gravă a actelor de bază ale operațiunii de menținere a păcii pe Nistru.

În context, Delegația Republicii Moldova a cerut repetat încetarea acțiunilor abuzive și eliminarea necondiționată a posturilor ilegale ale Tiraspolului din Zona de Securitate.

Dezbaterile asupra subiectului vor continua pe 15 decembrie.