Igor Munteanu consideră că, în condițiile în care ai o enclavă, nu contează doar prețul economic pe care îl primești pentru energia electrică, ci și implicațiile politice și geopolitice din spatele acestei scheme. Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare și-a exprimat părerea în cadrul unei emisiuni televizate.

Pe termen scurt, ministrul care s-a ocupat de această alocare a întregului volum de gaze s-ar putea să rezolve o mică problemă obținând electricitate mai ieftină. Dar ne întoarcem sub controlul transnistrean asupra siguranței energetice a R. Moldova. Această zonă de control a Transnistriei se numește zonă gri, niciodată nu știi cu ce se termină. Acest avantaj se poate transforma într-un instrument controlat de Moscova, pentru că Rusia controlează prin marionetele sale de la Tiraspol orice fel de comportament. Discuțiile despre faptul că ei ar fi partida păcii, nu au nicio bază” a declarat Munteanu.

Expertul a criticat și faptul că Chișinăul a cedat întregul volum de gaze obținut de la Gazprom, afirmând că ar fi putut să ofere doar gazul necesar pentru ca MGRES să producă energie pentru malul drept

Cea mai mare parte a consumului de gaze se duce la întreprinderile industriale de pe malul stâng. Acestea aparțin concernului ”Sherriff”, care aparține clanului cleptocratic a lui Victor Gușan. Respectiv, acest clan primește instrumente de putere în raport cu Chișinăul și surse înzecite ca să-și întărească pozițiile financiare și, cel mai important, primește un instrument de influențare a procesului de reglementare. Odată ce controlezi sistemul energetic al țării, tu devii mult mai influent. Dacă ceva va forța procesul de reglementare după soluțiile Moscovei, suntem foarte descoperiți și asta este o vulnerabilitate strategică” a mai spus Igor Munteanu.

Igor Munteanu a conchis că, în condițile în care ai o enclavă separatistă, nu contează doar prețul economic pe care îl primești pentru energie electrică, ci contează și implicațiile politice și geopolitice care stau în spatele acestei scheme.

Decidenții din actualul Guvern își asumă un risc extrem de mare pe care nu-l conștientizează întru totul și cred că au lipsit și consultări, cred că a lipsit și responsabilitatea luată de Guvern pentru această decizie unilaterală luată de ministrul Spânu. Eu nu am vzăut rolul premierului Gavrilița pentru această decizie” a spus Igor Munteanu.