Separatiștii transnistreni sunt nemulțumiți că R. Moldova își întărește armata. Așa zisul ”ministru de externe” de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a comentat primirea de către Armata Națională a unui lot de transportoare blindate de tip Piranha din partea Germaniei, notând că ”militarizarea și înarmarea R. Moldova nu este o decizie bună și constructivă”.

Nu exclud că această tehnică va apărea în apropierea Zonei de Securitate sau chiar în această zonă. În loc să întreprindă eforturi politico-diplomatice pentru a rezolva problema într-un mod civilizat și constructiv, vedem o cu totul altă abordare, care nu duce la stabilitate și securitate pe malurile Nistrului. Militarizarea și înarmarea R. Moldova nu este o decizie bună și constructivă. Astfel de acțiuni nu vor duce la nimic bun. O arată chiar experiența mondială” a declarat Ignatiev.

Regiunea transnistreană, ai cărei lideri secesioniști spun că militarizarea nu va duce la nimic bun, este înarmată până în dinți. Astfel, potrivit unei analize efectuate în 2022 de Centrul Militar Ucrainean, pe lângă cei peste 1600 militari ruși staționați ilegal, separatiștii au o armată de aproximativ 6000 de soldați. 

Unitățile armate sunt dotate exclusiv cu echipamente sovietice, provenite de la fosta Armată a 14-a a URSS. În timpul războiului de pe Nistru, separatiștii au luat din depozitele armatei ruse 13 mii de arme de calibru mic, 20 de milioane de cartușe, 19 tancuri, lansatoare de grenade RPG-7, grenade antitanc RPG-18, RPG-26 în număr total de aproximativ 12.000 de unități, echipamente de comunicații, echipamente de inginerie, peste 50 de transportoare blindate, zeci de mortiere. Totuși, după cum s-a dovedit mai târziu, acestea nu sunt cifrele finale. Totuși, în urma desființării Armatei a 14-a, separatiștii au primit și mai mult armament.

Amintim că astăzi urmează să ajungă în R. Moldova primele vehicule din lotul de transportoare blindate de tip Piranha din partea Guvernului Germaniei.

Deschide și: Armata Națională va primi un lot de transportoare blindate Piranha din partea Germaniei. Primul lot va ajunge mâine în R. Moldova