Președintele R. Modova, Maia Sandu, anunță că există discuții serioase despre capacitățile de apărare ale R.Moldova și că țara încă analizează următorul pas și dacă va fi necesară o schimbare constituțională. Într-un interviu oferit pentru Politicopreședintele a declarat că R.Moldova rămâne extrem de „vulnerabilă” și este supusă războiului hibrid rusesc prin propagandă și dezinformare.

Acum există o discuție serioasă... despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare. (...) Și dacă ajungem la un moment dat la concluzia că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a declarat Maia Sandu.

Cel mai mare pericol pentru R.Moldova în calea integrării europene, notează Politico, este prezența militară rusă pe teritoriul țării. R.Moldova ar urma să aibă un comportament delicat, pe de o parte să rămână fidelă traiectoriei sale occidentale, pe de altă parte - să nu tensioneze relația cu Rusia până la momentul în care aceasta ar folosi forța militară.

Maia Sandu respinge percepția potrivit căreia acțiunile R.Moldova în vederea consolidării capacităților de apărare – fie prin eforturi popii, fie prin cooperarea cu alte state - ar fi una provocatoare, subliniind că Rusia este statul agresor și nu Ucraina și nici R.Moldova. 

R.Moldova este o țară pașnică. Nu R.Moldova a început un război împotriva vecinilor săi. (...) Propaganda rusă a reușit să convingă o parte din populație că neutralitatea înseamnă că nu trebuie să investești în sectorul tău de apărare, că neutralitatea înseamnă să nu faci nimic și că nu ai capacitatea de a te apăra, ceea ce este greșit”, a mai spus Maia Sandu.

R.Moldova, potrivit președintelui Maia Sandu, rămâne extrem de „vulnerabilă” și este expusă unui război hibrid rusesc prin acțiuni de propagandă și dezinformare. În prezent, R.Moldova nu este expusă amenințărilor militare, datorită rezistenței Ucrainei în fața agresiunii militare rusești, a precizat Sandu.

Datorită curajului și rezistenței ucrainenilor, deocamdată nu ne confruntăm cu amenințări militare. (...) Ne confruntăm cu o serie de riscuri, dar niciunul nu se compară cu situația din Ucraina și cu prețul pe care îl plătesc ucrainenii”, a spus președinta.

Interviul a fost oferit în cadrul participării președintelui R.Moldova, Maia Sandu, la lucrările Forumului Mondial Economic de la Davos. În marja evenimentului, președinta a avut un șir de întrevederi cu înalți demnitari de stat din țările lumii.

R.Moldova a stabilit primele contacte cu NATO imediat după declararea independenței, în anul 1991. Ulterior, în 1994, autoritățile de la Chișinău și-au anunțat interesul de a adera la programul NATO „Parteneriat pentru Pace”. În 1997 a fost instituită Misiunea R.Moldova pe lângă NATO, funcția de șef al Misiunii fiind exercitată de ambasadorul acreditat în Regatul Belgiei.

În prezent, contactele dintre autoritățile R.Moldova și structurile internaționale în materie de apărare s-au impulsionat. În septembrie, anul trecut președintele R.Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit la New-York cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite. R. Moldova a fost în premieră invitată să participe la un summit NATO, țara fiind reprezentată la ministeriala NATO de la București de Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.