Aflat în vizită oficială la Ankara (Turcia), președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut întrevederi cu Mehmet Muș, ministrul Comerțului Republicii Turcia și Faik Yavuz, membrul boardului și trezorierul TOBB (Uniunea Camerelor de Comerț și Industrie și a Burselor de Mărfuri din Turcia). Oficialii au discutat despre atragerea investițiilor în economia Republicii Moldova și extinderea cotelor de export a produselor moldovenești în Turcia.

Discuțiile au fost utile și punctuale pentru R.Moldova, notează Igor Grosu în ultima zi a vizitei oficiale efectuate în republica Turcia.

La Ankara, delegația parlamentară a R.Moldova a prezentat oportunitățile de afaceri și de atractivitate investițională, fiind evidențiate sectoarele economice cu potențial de creștere, climatul de afaceri, facilitățile fiscale oferite investitorilor străini.

Șeful Legislativului de la Chișinău a menționat că anul acesta în R.Moldova va fi inaugurată Camera de comerț moldo-turcă iar producătorii moldoveni vor putea exporta mai multe mărfuri în Turcia.

Am convenit ca în 2023 să organizăm inaugurarea oficială a Camerei de comerț moldo-turce, care va fi însoțită și de un forum al oamenilor de afaceri. Cu ministrul Comerțului, am stabilit ca în în cel mai scurt timp să extindem Acordul de Liber Schimb care va permite creșterea substanțială a cotelor de export pentru produsele noastre în Turcia, inclusiv vin”, a menționat Igor Grosu pe pagina sa de Facebook .

Tot astăzi, președintele Parlamentului a avut o întrevedere cu  Președintele Agenției Turce de Cooperare și Coordonare (TİKA), Serkan Kayalar.

Igor Grosu a specificat că în cei 25 de ani de activitate în R. Moldova, agenția turcă a reușit să implementeze  peste 400 de proiecte în valoare de peste 400 milioane euro, care au îmbunătățit calitatea vieții a cetățenilor.

Ne-am dori ca pe viitor să extindem aceste proiecte în diversificarea cooperării regionale cu accent pe dezvoltarea proiectelor de infrastructură locală, inclusiv pentru proiectele de eficiență energetică în clădirile publice, agricultură, pregătirea cadrelor didactice”, a punctat Grosu.

Președintele Parlamentului și-a încheiat vizita oficială în Republica Turcia. La Ankara, Igor Grosu a fost primit de președintele Turciiei, Recep Tayyip Erdogan, a avut întrevedere cu omologul său turc Mustafa Șentop, președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, a discutat cu miniștrii din guvernul Turciei, s-a întâlnit cu diaspora.

Deschide și: Igor Grosu, întrevedere cu președintele Turciei: Asigurarea securității energetice, un subiect prioritar pe agenda noastră                  

Igor Grosu a discutat cu omologul său turc despre diversificarea resurselor energetice: Experiența Turciei poate fi un exemplu pentru noi

Făcând un bilanț al vizitei sale întreprinse în Republica Turcia, președintele Parlamentului, a menționat că  avut parte de întrevederi foarte bune și că relațiile dintre cele două țări vor cunoaște un nou nivel de dezvoltare.

Ne întoarcem încrezători de la Ankara unde am avut întrevederi foarte bune cu oficialii de cel mai înalt rang din Turcia. Sunt sigur că în 2023 vom aprofunda și mai mult relațiile noastre comerciale în beneficiile cetățenilor noștri”, a conchis Igor Grosu.