După ce ședința extraordinară de astăzi a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a fost din amânată din nou din lipsă de cvorum, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care nu s-a prezentat la eveniment, a venit cu explicații privind lipsa sa. 
Fără a comenta multiplele comunicate/poziții/replici ale unor colegi din CSP, vreau să fac câteva precizări pentru cetăţeni. 1) Cu o zi înainte de data ședinței CSP din 25 ianuarie a.c., am propus să excludem din agendă desemnarea învingătorilor pentru mai multe concursuri (vreo 20 la număr). Erau multe funcții pe care trebuiau să se ia decizii, funcții importante, respectiv era nevoie de timp pentru a verifica fiecare candidat. În plus, era o listă cu procurori cărora trebuiau să li se acorde distincţii şi premieri cu ocazia zilei procuraturii – vreo 150 de persoane. Deci, în mod obiectiv, nu aveam posibilitatea să verific într-o singură zi fiecare candidat (în total – vreo 200 de persoane), în special sub aspectul integrității. Cu toate acestea, majoritatea membrilor CSP nu au susținut propunerea mea, respectiv, din această cauză, am decis să nu vin la ședință, doar pentru a face figuraţie. Evident, că printre cei înaintaţi pentru numiri sau premieri, există persoane demne, care merită promovate şi apreciate, dar nu am putut să particip la o ședință unde exista riscul numirii sau stimulării unor persoane care ar fi putut avea probleme de integritate. 2) La şedințele CSP din 27 și din 28 ianuarie a.c. (ambele convocate cu doar o zi înainte) nu am reușit să particip dat fiind faptul că aveam deja în agendă stabilite activități. De exemplu, azi la 10.00 a fost desfășurată ședința Comisiei Situații Excepționale cu subiecte extrem de importante. Îmi pare rău pentru situația creată și regret că nu s-a reușit stimularea procurorilor care merită”, a scris Litvinenco într-o postare pe contul său de Facebook.
Totodată, ministrul Justiției a dat asigurări că va participa la următoarea ședință a CSP, cea preconizată pentru 31 ianuarie.
 
La ședința de marți va fi examină situația în jurul concursului pentru șefia PCCOCS, în vederea identificării soluțiilor juridice pentru anularea sau, după caz, suspendarea acestuia, a mai precizat Litvinenco.
Reiterez, concursul la şefia PCCOCS trebuie reluat după finalizarea exercițiului de prevetting al candidaților la CSP, care a început deja și, conform estimărilor, ar urma să se finalizeze în aprilie-mai”, a subliniat ministrul