Platforma DA se arată nemulțumită de reforma justiției considerând-o drept una superficială. Într-un comunicat emis, formațiunea menționează că aceeași oameni care au servit regimul lui Plahotniuc și guvernarea Dodon sunt considerați acum „oameni buni” în cadrul partidului aflat la guvernare. În context, Platforma DA face un apel către societatea civilă și mass-media să ia în dezbaterea reforma justiției.

Ceea ce avem astăzi în justiție este rezultatul unei reforme superficiale și goanei după like-uri pe Facebook din partea celor cu intenții bune și a unei lupte acerbe pentru influență a acelorași baroni din justiție care controlează astăzi nu doar deciziile date de procurori sau judecători, dar și alte procese vitale pentru existența statului Republica Moldova”.

Acești oameni și influența lor sunt rezultatul unor înțelegeri politice generate factorul politic care nu a dorit o reformă temeinică, dar instituirea unui vremelnic control asupra anumitor procese. Ei au fost în grația politică a lui Vladimir Plahotniuc, unii au lucrat cu Igor Dodon, iar astăzi unii sunt prezentați drept oameni buni și se bucură de protecția fie a ministerului justiției, a unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova sau chiar a unor oameni care au o vagă responsabilitate în cadrul aparatului Președintelui Republicii Moldova”, se arată în comunicatul Platformei DA.

Formațiunea consideră că astăzi sistemul judiciar se află în prag de colaps și există riscul discreditării definitive a reformei justiției. Platforma DA susține că autoritățile nu au o viziune și nicio strategie privind ceea ce își propun să facă și unde vor să ajungă.

În esență, suntem martorii unor show-uri și justiții televizate, care nu se soldează cu nimic altceva decât rețineri, eliberări și scuze publice, lupte crâncene pentru sfere de influență din cadrul organelor de drept dar și a diferitor grupuri din sfera politică, haos în spetele căruia se ascund compromiteri de dosare împotriva corupției mari”, se mai arată în comunicat.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a făcut referire la Hotărârea Parlamentului din iulie 2019 privind recunoașterea caracterului captiv al Republicii Moldova, votată la propunerea Platformei DA prin care a fost exprimat vot de neîncredere unui șir de instituții ale statului printre care judecătorii, procuraturi, CNA, CNA, ANI, SIS, dar și la situați politică ce a urmat, R.Moldova continuând să rămână în captivitate.

Vedem aceleași personaje care au făcut sluj pentru PD-ul lui Plahotniuc, PSRM-ul lui Dodon, în anturajul PAS-ului, fiind prezentați drept oameni buni. Iar toți cei care critică numirile controversate sunt supuși unui linșaj mediatic și se exercită o presiune prin intermediul proceselor judiciare pentru a fi reduși la tăcere. Este și cazul meu și a colegilor din Platforma DA care avem zeci și sute de citații pentru lezarea onoare și demnității ale unor oameni care se bucură în continuare de impunitate și o justiție coruptă și selectivă”, a declarat Dinu Plîngău.

Platforma Demnitate și Adevăr face apel către societatea civilă, presa liberă și independentă să lanseze platforme de discuții pe tema justiției, să nu mai închidă ochii la derapajele, dezastrul și incapacitatea reformării sistemului.