Reluarea negocierilor în formatul 5+2 nu este posibilă din cauza războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Declarația a fost făcută de Biroul Politici de Reintegrare, ca reacție la afirmațiile spuse anterior de șeful MID-ului de la Moscova, Serghei Lavrov, precum că Occidentul și Chișinăul nu și-ar dori să negocieze în acest format.

Trebuie să reieșim din realitatea obiectivă, or, pe parcursul a aproape un an, doi mediatori din cadrul acestui format se află în stare de război, ceee ce face imposibilă relansarea acestuia, deși, pauza în activitatea Conferinței permanente e de 3 ani și 4 luni. R. Moldova mizează pe atingerea obiectivului central, nerealizat de mai bine de 30 de ani, și anume, pe atingerea unei reglementări finale și pașnice a conflictului transnistrean, cu respectarea caracterului suveran și integru al R. Moldova și a frontierelor sale international recunoscute” a notat BPR.

Amintim că, anterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a acuzat în cadrul unui interviu că Occidentul și Chișinăul au blocat formatul de negocieri 5+2.

Deschide și: Minciuni și sperietori // Lavrov acuză Occidentul că vrea să transforme R. Moldova în următoarea Ucraină