Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) condamnă categoric acțiunile violente ale angajaților structurilor de forță din regiunea transnistreană în raport cu minorul răpit recent la Bender și cere explicații și investigarea incidentului. Reprezentanța R.Moldova în CUC a expediat o adresare pe numele co-președinților din partea Tiraspolului și Federației Ruse, precum și a reprezentanților Ucrainei și OSCE.

În adresarea Delegației R.Moldova în CUC se menționează că minorul în vârstă de 15 ani locuiește în satul Hagimus. La Bender venea pentru a face antrenamente într-o sală de sport și nu a comis infracțiuni. Potrivit adresării, minorul a fost încătușat și torturat de miliția transnistreană. Pe corpul acestuia au fost depistate leziuni, confirmate de expertiza medico-legală. Delegația R.Moldova în CUC mai precizează că structurile de forță au încercat mușamalizarea acestui caz sub pretextul traficului ilegal de droguri.

Cazul minorului răpit de structurile de forță a fost unul de rezonanță în societate și a fost perceput de oameni drept lipsă de siguranță într-un loc public din orașul Bender, regiune cu un regim sporit de securitate. Delegația R.Moldova în CUC a rezumat că această situație denotă ignorarea din partea transnistreană a înțelegerilor oficiale privind desfășurarea operațiunii de menținere a păcii. 

Această situație s-a creat în urma ignorării de către partea transnistreană a principalelor documente ale operațiunii de menținere a păcii de pe Nistru, care are drept scop crearea condițiilor pentru reglementarea politică pe cale pașnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a R.Moldova, și nu escaladarea artificială a situației din Zona de Securitate printr-o nouă provocare. În legătură cu aceasta, delegația R. Moldova condamnă categoric actele de violență comise împotriva minorului de către reprezentanții structurilor de forță din regiunea transnistreană în zona de securitate, și cere clarificarea situației pe marginea acestui caz”, se arată în adresarea Delegației R.Moldova în CUC.

Delegația R.Moldova în CUC mai precizează că situația se află în vizorul autorităților și al opiniei publice, urmărirea penală fiind în desfășurare conform procedurilor prevăzute de legislația națională.

Amintim că un minor de 15 ani din satul Hagimus, raionul Căușeni, a fost sechestrat și maltratat de către colaboratorii structurilor  ilegale din regiunea transnistreană. Totul s-a întâmplat vineri, 20 ianuarie, în jurul orei 16:00, adolescentul se îndrepta spre casă după antrenamentul de la sala de sport  pe care o frecventează în orașul Tighina, ce află la câteva minute distanță de satul Hagimus.

Deschide și: VIDEO // Un minor din Căușeni, sechestrat și maltratat de structurile separatiste din Transnistria

Incidentul cu răpirea și maltratarea minorului a fost abordat în ședința CUC din 25 ianuarie. Părții transnistrene i s-a cerut să evite pe viitor astfel de cazuri, menționându-se totodată că acesta reprezintă un caz fără precedent.

Deschide și: Cazul minorului din Căușeni, sechestrat și maltratat de structurile separatiste transnistrene, abordat în cadrul ședinței CUC