Reacția Tiraspolului la adoptarea ”legii separatismului”: este un act de agresiune împotriva tuturor locuitorilor din Transnistria

Așa zisul minister de externe de la Tiraspol a venit cu o reacție la adoptarea de către Parlamentul R. Moldova a ”legii separatismului”. Potrivit secesioniștilor transnistreni, decizia Chișinăului este un act de agresiune, care crează premise pentru urmărirea penală pe motive politice a practic tuturor locuitorilor din stânga Nistrului și va duce la stoparea procesului de negociere a problemei transnistrene.
Separatiștii de la Tiraspol au acuzat R. Moldova că pune presiuni deja de zeci de ani pe transnistreni prin intermediul politizării urmăririi penale.
”Amintim că partea moldovenească a semnat un șir de înțelegeri, prin care se obligă să rezolve această probleme. Printre ele se numără și protocolul Ședinței oficiale în formatul 5+2, care a avut loc la Berlin în 2-3 iunie 2016 și deciziile protocolare privind utilizarea pământurilor din 25 noiembrie 2017. Totuși, Chișinăul nu doar că nu a îndeplinit obligațiile asumate, dar, prin decizia lor distructivă, a distrus rezultatele negocierilor din ultimii ani” este scris în comunicatul așa zisului ministerului de externe de la Tiraspol.
Potrivit separatiștilor transnistreni, Chișinăul a respins de două ori inițiativele Tiraspolului de a organiza cât mai curând o ședință a reprezentanților politici, inclusiv a discutării acestei probleme.
”Partea moldovenească a convenit să programeze o întâlnire doar pentru 17 februarie, în așteptarea adoptării definitive a articolelor represive. O astfel de evitare și teamă de a discuta subiecte de actualitate devalorizează utilitatea contactelor cu biroul reprezentantului politic al Republicii Moldova” spune așa zisa diplomație transnistreană.
În comunicat se notează că politizarea și selectivitatea amendamentelor, care vizează nu combaterea criminalității, ci în special împotriva celor aproape jumătate de milion de locuitori ai Transnistriei, ridică o întrebare acută cu privire la starea procesului democratic în R. Moldova, care necesită o evaluare obiectivă a situației internaționale.
”Avertizăm partea moldovenească cu privire la responsabilitatea oricăror acțiuni care amenință drepturile și libertățile cetățenilor Transnistriei. Toată responsabilitatea pentru escaladarea tensiunii revine în întregime părții moldovenești. Tiraspolul nu acceptă șantajul procesual penal din partea R. Moldova și face apel la participanții internaționali la procesul de negocieri să-și îndeplinească misiunea de mediere pentru a preveni persecuția cu motivații politice a populației din Transnistria” se conchide în comunicat.
Parlamentul a aprobat, în lectura a doua, legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism, cu votul a 60 de deputați ai PAS.