Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a venit cu o reacție în legătură cu scandalul creat în jurul furnizorului de apă SA „Apă-Canal Chișinău”, după ce ultimul riscă să fie deconectat de la rețeaua de energie electrică din cauza datoriilor. Radu Marian susține că sunt suspiciuni că deconectările temporare la apă de ieri în unele cartiere din Chișinău au fost făcute intenționat.

ANRE efectuează un control neanunțat la Apă-Canal pentru a stabili circumstanțele deconectărilor de ieri. Dacă se va depista rea-voință, consecințele vor fi pe măsură. Există mari bănuieli de sabotaj, în condițiile în care furnizorul de energie electrică a deconectat lumina doar de la blocul administrativ (din cauza datoriilor), nefiind afectat procesul tehnologic de funcționare a sistemelor de apeduct, canalizare și furnizare a agentului termic”, scrie Radu Marian pe rețeaua de socializare Facebook.

De asemenea, deputatul susține că odată ce Consiliul Municipal Chișinău (CMC) este fondator al întreprinderii Apă-Canal, soluția pentru datorii trebuie să le ofere anume cei de la conducerea orașului.

Dacă întreprinderea nu are bani suficienți în acest moment, CMC trebuie să găsească o formulă financiară prin care să fie alocate aceste fonduri. Consilierii municipali nu trebuie să se lase prostiți de mizeriile lui Ceban. Deocamdată, diversiunile mizerabile ale acestui exponent al Kremlinului au eșuat. Angajații primăriei, cei ai Apă-Canal etc., trebuie să fie conștienți de consecințele nefaste ale executării unor ordine ilegale. Este pur și simplu criminal oprirea furnizării apei către consumatori din motive politice”, mai scrie Radu Marian.

De asemenea, oficialul afirmă că pe termen lung, soluția este gestionarea mult mai bună a SA Apă-Canal.

Cum e posibil ca devierile pozitive de 377 milioane lei din perioada 2019-2021 să se evapore pur și simplu? De ce investițiile din creditul BERD de 700 milioane lei nu sunt valorificate? De ce nici până acum Apă-Canal nu știe efectiv volumul efectiv al apei livrate către consumatori? De ce Consiliul Municipal Chișinău tolerează prostiile făcute de nașul lui Ceban care de facto ar gestiona întreprinderea? Multe întrebări s-au adunat. Dar sunt sigur că vor apărea și răspunsurile în viitorul apropiat despre modul dezastruos în care s-a gestionat această întreprindere”, conchide Radu Marian.

Amintim, că scandalul legat de datoriile întreprinderii Apă-Canal au luat amploare după ce aceasta a fost avertizată că urmează să fie deconectată de la energia electrică. În același timp, cei de la Apă-Canal susțin că acest lucru ar afecta grav chișinăuienii, deoarece aceștia riscă să rămână fără apă. Ieri, 2 februarie, Premier Energy a deconectat de la rețea blocul administrativ al furnizorului de apă. Ulterior, acesta a fost totuși conectat, rămânând promisiunea din partea primarului și a administrației Apă-Canal să găsească o soluție până marți, 7 februarie. Între timp, azi dimineață, ANRE a anunțat un control inopinat la întreprinderea Apă-Canal pentru a verifica modul în care este gestionată.

Deschide și  Chișinăul, în alertă! Premier Energy ar fi deconectat Apă-Canal de la energie electrică. Ion Ceban: „Faceți rezerve de apă!” 

Deschide și  Consumatorii din str. Grenoble, Cuza Vodă și Traian rămân fără apă 

Deschide și  Scandalul de la Apă-Canal Chișinău // Premier Energy: Nu suntem responsabili de posibile deconectări de apă efectuate azi de ACC 

Deschide și  Descinderi matinale la Apă-Canal Chișinău. ANRE „a luat la puricat” activitatea întreprinderii 

Deschide și  Premier Energy dă răgaz Apă-Canal Chișinău până pe 7 februarie. Compania așteaptă soluționarea problemei datoriei, promisă de Ceban